EKSPLODIRAO MEĐUKANTONALNI SUKOB

Zbog novca zaratili Tuzla i Sarajevo: Kome koliko miliona pripada?!

Front 06.03.15, 10:46h

Zbog novca zaratili Tuzla i Sarajevo: Kome koliko miliona pripada?!
Zbog odredaba Zakona o pripadnosti javnih prihoda već dugo tinjaju međukantonalni sukobi i sada su, slobodno se može reći, eksplodirali. U prvi plan izbila je svađa između Tuzle i Sarajeva...

Izvor: Dnevni list/Autor: M. Osmović


Zakon o pripadnosti javnih prihoda mora se izmijeniti po skraćenom i hitnom postupku – stav je zastupnika i izaslanika Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije iz Tuzlanske županije.


- O svemu možemo razgovarati, ali ne na taj način, ne pristajemo ni na kakve hitne procedure – uzvratili su zastupnici Skupštine Sarajevske županije.

 

Milijuni u igri


Zbog odredaba Zakona o pripadnosti javnih prihoda već dugo tinjaju međužupanijski sukobi i sada su, slobodno se može reći, eksplodirali. U prvi plan izbila je svađa između Tuzle i Sarajeva nakon što je Tuzlanska županija nedavno uputila Parlamentu Federacije prijedlog izmjena Zakona i zatražila da ga zastupnici usvoje po hitnom postupku. Tuzlake je prva podržala Skupština Zeničko-dobojske županije, a kasnije im je stigla potpora i drugih županija.


Pojednostavljeno kazano, sukob je izbio zbog načina raspodjele prihoda od neizravnih poreza. Naime, formula za raspodjelu sadrži ponder koji održava posebne rashodovne potrebe pa, primjerice, za Sarajevsku županiju iznosi dva, za Bosansko-podrinjsku 1,8, Posavsku 1,5, a za Hercegbosansku 1,1.


Prema važećim propisima, u ovoj godini bi SŽ-u pripalo 355 milijuna maraka ili 802 marke po stanovniku, a TŽ-u, koji ima više stanovnika, 203 milijuna ili 47 maraka po glavi!


- Uvođenjem dodatnih pondera u sustav raspodjele javnih prihoda neke županije su u startu privilegirane, a neke su dovedene u neravnopravan položaj – kažu u Tuzlanskoj županiji i kao dokaz navode svoju računicu po kojoj su zbog primjene Zakona od 2006. do kraja prošle godine oštećeni za oko 300 milijuna maraka.

 

- Ukoliko se ti i takvi ponderi ne bi primjenjivali, Tuzlanskoj županiji bi u ovoj godini pripalo 41,4 milijuna maraka više, Zeničko-dobojskoj 34,16, Unsko-sanskoj 24,8,  Srednjobosanskoj 22,7, Hercegovačko-neretvanskoj 19,6, Zapadnohercegovačkoj 7,7, a Hercegbosanskoj tri milijuna maraka više – tuzlanska je računica.


- Iza zahtjeva da se po skraćenoj proceduri usvoje izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda stoje sve stranke, nema tu nikakvog politikantstva. Ako Parlament Federacije ne usvoji naš prijedlog, odmah ćemo podnijeti žalbu Ustavnom sudu Federacije. Pravo i pravda su zasigurno na našoj strani – priopćeno je iz Tuzle.

 

Ljutnja Sarajeva


S druge strane, na izvanrednom zasjedanju Skupštine Sarajevske županije prije dva dana, donesena je odluka da se Parlamentu Federacije predloži izrada sveobuhvatne analize raspodjele prihoda od neizravnih poreza ‘kako bi se došlo do činjenica’.


- Tuzlanski zahtjev za brisanje koeficijenata je šokantan. Ako se prihvati, Sarajevska županija će biti oštećena za oko 150 milijuna maraka. Mi uplaćujemo više poreza i doprinosa od drugih i zato je naš koeficijent veći. Dobro, možemo se i složiti da se ukine, ali pod uvjetom da nam vraćaju onoliko novca koliko uplatimo kroz poreze – kaže Muhamed Kozadra, ministar financija i vršitelj dužnosti premijera SŽ-a.


Elmedin Konaković, zastupnik SDA u Skupštini Sarajevske županije i budući županijski premijer, ne želi ni čuti za smanjenje prihoda.


- Sarajevska županija na ime poreza uplati godišnje više od milijardu maraka i ukoliko bi prijedlog iz Tuzle prošao, dobili bismo svega oko 200 milijuna maraka od dosadašnjih oko 350 milijuna – kazao je Konaković zastupnicima Skupštine i podvukao:


- Izgleda da se želi preko naših leđa rješavati probleme u drugim županijama. Na to niti možemo niti hoćemo pristati.


Što će odlučiti Parlament kojem je Tuzlanska županija službeno uputila prijedlog izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda sa zahtjevom da bude usvojen po skraćenom postupku, ovog trenutka nije poznato, ne zna se ni kada će biti stavljen na dnevni red. Iz Tuzlanske i ostalih županija poručili su da neće odustati i da će ići do kraja.


I gradovi traže izmjene


Općinsko vijeće Centar Sarajevo krajem prošle godine službeno je zatražilo izmjenu formule za raspodjelu javnih prihoda. Zahtjev je da se utvrdi kvota ili postotak po kojom će se novac prebacivati izravno gradovima kako ne bi ovisili o županijama.


Naglašeno je da je zbog neravnopravne raspodjele u potpuno istim problemima svih pet gradova u Federaciji – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Široki Brijeg i Zenica.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI