Iznesene završne riječi

Karkin tvrdi da je povrijeđeno pravo na odbranu: Hoće li opet biti poništena presuda Zijadu Turkoviću?

Hronika 06.03.15, 09:13h

Karkin tvrdi da je povrijeđeno pravo na odbranu: Hoće li opet biti poništena presuda Zijadu Turkoviću?
Fahrija Karkin, branilac Zijada Turkovića, optuženog za organizovanje kriminalne grupe koja se tereti za pet ubistava, pljačku Cargo-centra Aerodroma Sarajevo, šverc droge, te iznudu dionica Ključa, jučer je u završnim riječima istakao da je u drugostepenom postupku ignorisano pravo na odbranu optuženih

 


Naime, Apelaciono vijeće odredilo je da se, radi ekonomičnosti postupka, ne provode određeni dokazi i saslušavaju svjedoci, te da Karkin za iznošenje završnih riječi ima samo dva radna dana, što je Turkovićev branilac okarakterisao kao povredu prava na odbranu. 


"Apelaciono vijeće uvažilo je žalbu odbrane da je u prvostepenom postupku povrijeđeno pravo na odbranu. Međutim, isto Vijeće je potom donijelo odluku koji dokazi će se provoditi, a koji ne, što je nonsens. Šta se dobilo u drugostepenom postupku? Iskaz Seada Dumanjića iz kojeg, kako kažu, ništa se novo nije moglo saznati. Ali, ko je htio čuti, čuo je nešto novo - radikalno izmijenjen iskaz. Vidjeli smo kriminalno ucjenjivanje Isljama Kalendera, koji je odbio svjedočiti dok se ne sastane sa glavnim tužiocem", rekao je Karkin.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI