Odlazak muzičke legende

Vlada Divljan izgubio bitku s teškom bolešću

Hronika 05.03.15, 16:29h

Vlada Divljan izgubio bitku s teškom bolešću
Slavna ikona jugoslavenskog novog vala, srpski muzičar Vlada Divljan, umro je u 57. godini života, javlja Radio 101. Godinama se borio sa zloćudnom bolešću, a stanje se u zadnje vrijeme pogoršalo

 

.

Posljednjih je mjeseci u teškom stanju, a liječio se na zaraznom odjelu čuvene bečke bolnice AKH zbog problema izazvanih preležanom upalom trbušne maramice.

 

Prije dvije godine dijagnosticiran karcinom slijepog crijeva, no on je uspješno operiran i poslan u 'mirovinu'. 

 

Vlada Divljan je 1979. sa Srđanom Šaperom osnovao 'Idole'. Već prva pjesma koju je Divljan napisao ('Retko te viđam s devojkama') izazvala je popriličnu pažnju medija zbog aluzija na homoseksualnu tematiku.

 

Prvi album 'Idola' objavio je zagrebački Jugoton, a u vrijeme prvog singla 'Maljčiki' bend je već radio na kultnoj kompilaciji 'Paket aranžman' koja je ušla u povijest kao jedno od najutjecajnijiih izdanja yu-rocka. Prvo EP izdanje Idola sa šest pjesama koje je napisao i otpjevao Vlada Divljan prodano je u oko 200 tisuća primjeraka.

 

Album 'Odbrana i posljednji dani' proglašen je najboljom rock pločom izdanom u bivšoj Jugoslaviji. Nakon raspada Idola, Divljan je nastavio solo karijeru.

 

Legenda novovalne muzike 1991. preselio se u Australiju gdje je ostao do 1997. godine. Tad se vratio u rodni Beograd, ali dvije godine poslije otišao je u Austriju.

 

O datum, vremenu i mjestu sahrane odlučit će porodica, saopćeno je agencije Long Play.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI