Upućen u istražni zatvor

Branimir Glavaš uhapšen u Osijeku, odmah stupio u štrajk glađu

Hronika 05.03.15, 15:51h

Branimir Glavaš uhapšen u Osijeku, odmah stupio u štrajk glađu
Nakon što je danas prema odluci Vrhovnog suda Hrvatske uhapšen u svom stanu u Osijeku, Branimir Glavaš, kojem je ranije ukinuta presuda za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, započeo je štrajk glađu, javlja Anadolu Agency (AA)

 

Nakon što je po odluci Vrhovnog suda iz Osijeka prije podneva upućen u istražni zatvor u Remetincu u Zagrebu, Glavaš je na društvenim mrežama objavio kako otpočinje štrajk glađu.

 

Dragan Vulin, predsjednik Glavaševe stranke HDSSB izjavio je kako se radi o šestom hapšenju Branimira Glavaša. Vulin je kazao kako su ovim hapšenjem prekršena Glavaševa ljudska prava i kako njegovi odvjetnici već sutra spremaju ustavnu tužbu.

 

Glavaš je zajedno s istražnim dijelom zatvora od gotovo 10 mjeseci, u zatvoru doi sada proveo pet godina i dva mjeseca.

 

Vulin je osudio činjenicu da je Ustavni sud o slučaju Glavaš odlučivao četiri i pol godine, za vrijeme njegova boravka u zatvoru.

 

"Branimiru Glavašu nedostajalo je svega manje od dva mjeseca izdržavanja kazne u BiH, nakon čega bi odslužio dvije trećine kazne i stekao pravo na prijevremeni, uvjetni otpust iz zatvora", kazao je Vulin.

 

Ustavni sud oslobodio je Glavaša dva mjeseca prije tog roka da bi Vrhovni sud oko mjesec dana kasnije tu odluku poništio i odredio mu istražni pritvor.

 

Glavaš je odsluživao svoju kaznu u BiH, u Zenici, Sarajevu i Mostaru.

 

Vulin je poručio kako je Glavaš prihvatio hapšenje smireno i najavio nastavak pravne bitke za dokazivanje svoje nevinosti. Glavaš je objavio na svom facebook profilu kako od trenutka hapšenja stupa ponovo u štrajk glađu.

 

Ustavni sud Hrvatske 12. januara je ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora, a Sud BiH je donio rješenje o njegovom puštanju na slobodu nakon čega je on napustio zatvor u Mostaru.

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI