NIMALO OPTIMISTIČNO

Čeka nas nova katastrofa? Evo šta kaže jedini meteorolog koji je predvidio užas od poplava!

Hronika 05.03.15, 13:54h

Čeka nas nova katastrofa? Evo šta kaže jedini meteorolog koji je predvidio užas od poplava!
Dobro pročitajte riječi meteorologa Igora Kovačića, koji je jedini prošle godine predvidio na vrijeme da dolaze sneg i poplave


Meteorolog Igor Kovačić, koji je jedini prošle godine na vreme prognozirao da dolaze snijeg i poplave, sad tvrdi da dolazi nova opasnost. U cjelosti vam prenosimo njegovu prognozu koju je objavio na svom Facebook profilu.

 

Sinoptička situacija: Po svim visinama je uspostavljena ciklonska cirkulacija u južnom Jadranu, a naši krajevi su u njenom sjevernom delu. Do kraja perioda na zapadu Balkana gradijentno sjeverno strujanje. U prizemlju frontalna zona se talasa preko naših istočnih i južnih predjela, dok su zapadni u dijelu sjevernog strujanja i priticanja hladnijeg vazduha.

 

Vrijeme: Oblačno, vjetrovito, uz obilne padavine i kiše u svim predejlima, posebno na jugu u Hercegovini, a snijega u planinama, te tokom dana i nižim predjelima.

 

Cijeli dan će biti sa oblačnim vremenom i obilnim padavinama. Već u toku noći obilnije padavine na zapadu, jugozapadu i jugu. Do pred jutro snijeg osim viših planinskih predjela i u nižim brdovitim. Snježna granica oko 400 m nadmorske visine, na zapadu i niže. Na sjeveroistoku i istoku će tokom jutra još padati kiša.

 

Tokom dana u većini predjela snijeg uz formiranje i porast snježnog pokrivača. Očekuje se od 10-30 centimetara, na planinama znatno više, ponegdje i pola metra. Jedino na sjeveru, sjeveroistoku i na istoku postoje uslovi za slabije zadržavanje snega pri tlu. Popodne i uveče se u svim predjelima nastavljaju snježne padavine koje će posebno biti intenzivnije u planinama na istoku, gde visina snijega može preći i metar visina. Na prevojima postoje uslovi da se stvaraju i znatno viši smetovi uz pojačan vetar. Na jugu Hercegovine će biti vrlo obilnih padavina, i preko 100 litara uglavnom kiše, a u visokoj Hercegovini susnježica a zatim snijeg. Biće i vjetrovito uz jak jugo u Hercegovini, a u ostalim predjelima pojačan sjeveroistočni vjetar.

 

Duvaće slab do umjeren južni vjetar, zatim promjenljiv, da bi prema večeri na sjeveru jačao sjeveroistočni, a na jugu će biti još umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 0°C na zapadu do 4°C na sjeveru i sjeveroistoku. U centralnom planinskom pojasu od -5°C do -1°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna od 1°C do 5°C, na jugu do 7°C, u centralnom planinskom pojasu od -4°C do 0°C.

 

PROGNOZA VREMENA ZA BANjALUKU 5. mart 2015.

Biće oblačno s obilnom kišom u prvom dijelu noći, a u drugom i pred jutro susnježica. Tokom dana sa snijegom, u brdovitim predjelima šire regije formiranje snežnog pokrivača, a u nižim predjelima popodne i prema večeri. Ukupna količina padavina će biti od 40 do 70 l/m². Vjetar umjeren, prolazno jak sjeveroistočni. Jutarnja temperatura oko 1°C, a najviša dnevna oko 2°C, uveče u padu.

 

IZGLEDI VREMENA ZA NAREDNA TRI DANA

 

U petak (6.mart): Hladno i oblačno sa snijegom. Najviše padavina će biti u centralnom pojasu do istoka i u tim predjelima će snježni pokrivač dalje rasti. Na jugu i krajnjem sjeverozapadu i zapadu prestanak padavina. Jutarnja temperatura od -3°C do 1°C, na jugu do 3°C, u višim predjelima oko -5°C. Najviša dnevna od 0°C do 4°C, na jugu do 8°C, u centralnom planinskom predjelu negativna, a u višim planinama -4°C.

 

U subotu (7.mart): Jutro hladno sa mrazem osim sjeveroistočnih i južnih predjela. Pretežno oblačno u centralnom planinskom dijelu uz slab snijeg, umjeren na istoku gde i dalje će lagano rasti snježni pokrivač.

 

U ostalim predjelima malo do umjereno, povremeno pretežno oblačno, uz mogućnost slabog snijega ili njegovog provejavanja. Tokom dana suho, jedino u centralnom planinskom dijelu sa slabim povremenim snijegom. Jutarnja temperatura od -4°C do 0°C, na sjeveroistoku i jugu do 2°C, u višim predjelima oko -8°C. Najviša dnevna od 1°C do 5°C, na jugu do 9°C, u višim predjelima -4°C.

 

U nedjelju (8.mart): Jutro hladno sa mrazem jačim u višim, a slabijim u nižim predjelima. Promenjljivo oblačno na krajnjem zapadu i sjeverozapadu, te jugozapadu i jugu. U ostalim predjelima promjenljivo do pretežno oblačno, u centralnom planinskom dijelu oblačno i dalje sa slabim povremenim snijegom ili njegovim provejavanjem. Tokom dana suho, jedino u centralnom planinskom dijelu sa slabim povremenim snijegom. Na jugu sunčanije, a na zapadu promjenljivo.

 

Jutarnja temperatura od -6°C do -1°C, jugu do 1°C, u višim predjelima oko -10°C. Najviša dnevna od 1°C do 5°C, na jugu do 10°C, u višim predjelima -4°C.

 

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI