OTKLANJANJE BARIJERA ZA STRANE INVESTITORE

PSBiH usvojila izmjene zakona: Od danas je znatno jednostavnije ulagati u BiH

Front 05.03.15, 12:35h

PSBiH usvojila izmjene zakona: Od danas je znatno jednostavnije ulagati u BiH
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su danas jednoglasno izmjene Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH koji osigurava veću pravnu sigurnost, unapređuje i pojednostavljuje proces stranih ulaganja te poboljšava poslovno okruženje i investicijsku klimu.

 

Zakon je utvrdilo Vijeće ministara BiH, a u obrazloženju zakona precizirano je da bi izmjene i dopune ovog zakona u skladu s novim, modernim rješenjima, pomogle u otklanjanju barijera u poslovanju javnog i privatnog sektora.

 

Predviđeno je da se ovakvim zakonom pošalje jasna poruka investitorima da je BiH opredijeljena za povlačenje novih investicija i za zadržavanje i proširenje postojećih investicija u zemlji, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja u državi.

 

Zakon predviđa da "strani ulagač ima pravo da investira, reinvestira dobit iz takvih ulaganja u bilo koji i sve sektore privrede BiH i to u istom obliku i pod istim uvjetima definiranim za rezidente BiH i važećim zakonima i propisima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH".

 

Direktno strano ulaganje bit će izuzeto od plaćanja carina i carinskih obaveza, ukoliko drugačije nije predviđeno odredbama Zakona o carinskoj politici BiH.

 

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH usvojili su ranije prijedlog ovog zakona, a delegati su ga danas podržali bez rasprave.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI