Obrana najavljuje ustavnu tužbu

Branimir Glavaš mora u istražni zatvor

Front 04.03.15, 20:22h

Branimir Glavaš mora u istražni zatvor
Branimir Glavaš morat će ići u istražni zatvor budući da je Vrhovni sud, kako je neslužbeno potvrđeno u srijedu, usvojio žalbu zagrebačkog županijskog Državnog odvjetništva na raniju odluku Županijskog suda da se Glavaš može braniti sa slobode, a njegova obrana najavljuje nastavak pravne bitke pred Ustavnim sudom

 



Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je Hini da u srijedu do kraja radnog vremena, koliko je njemu poznato, takvo mišljenje Vrhovnoga suda nije stiglo na Županijski sud. "No, u svakom slučaju, ako je odluka i došla, ona nije proslijeđena tužiteljstvu i Glavaševoj obrani", rekao je Devčić Hini.



Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo žalilo se Vrhovnom sudu na odluku nadležnog suda koji je odbio njihov zahtjev za određivanjem istražnog zatvora za Glavaša, koji je iz zatvora u Mostaru, gdje je služio kaznu, pušten nakon siječanjske odluke Ustavnoga suda.



Ustavni sud 12. januara, naime, djelomično je usvojio Glavaševu ustavnu tužbu te ukinuo pravomoćnu presudu za slučajeve "garaža" i "selotejp" i predmet vratio Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.



Tužiteljstvo je nakon toga, krajem siječnja, zatražilo istražni zatvor za Glavaša ističući kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavaš zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina.



Po nepravomoćnoj odluci, Glavaš je zbog zločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni je sud tu kaznu umanjio na osam godina.



Odvjetnik Branimira Glavaša Dražen Matijević Hini je u srijedu navečer izjavio kako nije službeno zaprimio odluku Vrhovnog suda, ali da će, ako je informacija o odluci Vrhovnoga suda točna, svakako nastojati osporiti takvo rješenje tužbom Ustavnom sudu.

 


U izjavi Hini Matijević je kazao kako, po njegovim saznanjima, ni zagrebački Županijski sud, u ranim popodnevnim satima, još nije imao informaciju o tome, niti ju je zaprimila obrana kao stranka u postupku, ali, kako kaže, poznavajući praksu da se takve informacije najprije plasiraju u javnost, moguće je da je informacija točna.

 


Dodao je kako će, ako službeno zaprimi takvo rješenje Vrhovnog suda, svakako uslijediti tužba Ustavnom sudu, s ciljem osporavanja odluke o određivanju istražnoga zatvora.



(Fena/mr) 

BLIN
KOMENTARI