Budite pametni

Želite posao? Onda tokom razgovora nikad ne izgovarajte ove riječi, odmah će vas otpisati

Lifestyle 04.03.15, 17:33h

Želite posao? Onda tokom razgovora nikad ne izgovarajte ove riječi, odmah će vas otpisati
Potraga za dobrim poslom, ali i za dobrim zaposlenikom, nije nimalo lagana. Kako poslodavac može biti siguran da će u svoj tim izabrati kvalitetnog zaposlenika, ako mu za provođenje intervjua uz tekuće poslove ne ostane puno vremena? Važno je dobro otvoriti oči - i uši

 


Steve Pogorzelski, koji je u zadnjih 25 godina razgovarao sa stotine kandidata koji su aplicirali za šefovske pozicije u poznatim fiirmama, ističe da je važno slušati kandidate i detektirati riječi koje nikao ne bi smjeli izgovarati tokom razgovora za posao. 

 

U nastavku su pitanja koja on uvijek postavlja kandidatima i objašnjenje - zašto su baš ona važna. 

 

1. Što je bio vaš najveći poslovni uspjeh i zašto?

 

Ovo pitanje, istina je, može se čuti na gotovo svakom intervjuu za posao, ali, kod Pogorzelskog, važno je detalj na koji on obraća pažnju dok potencijalni kandidat daje odgovor. 

 

Kod opisa tog najuspješnijeg poslovnog podviga, za ovog stručnjaka je važna riječ "mi". Dakle, da kandidat isključivo ne pripisuje sebi uspjeh, već timu s kojim je radio. 

 

"Način na koji netko opisuje kako je zajedničkim snagama ostvaren neki dobar rezultat otkriva da je riječ o osobi koja ima veliki liderski potencijal", objašnjava Pogorzelski. 

 

2. Koji je bio vaš poslovni promašaj i zašto? 


Ovo pitanje malo je manje uobičajeno od prethodnog, a za Pogorzelskog je opet važan jedan detalj u odgovoru a ne činjenica da bi se nekog ulovilo u nečemu što nikako ne htio izreći. Ovdje je ključno da kandidat, opisujući neki svoj poslovni neuspjeh, kaže "ja" - odnosno da je u stanju svjesno preuzeti odgovornosti - a ne krivnju svaljivati na druge. 

 

"Ako mi neko kaže da nije uspio u nečemu, jer je netko drugi zabrljao, ili je krivac loša gospodarska situacija, ili navede bilo koji drugi razlog koji isključuje njegovu krivnju, to je veliki crveni karton", kaže stručnjak. 

 

3. Kako bi firma mogla poboljšati poslovanje i kako bi svoj posao mogli bolje obavljati? 


Ovo pitanje na razgovoru za posao očekuje jako malo kandidata, a odgovor na njega može puno otkriti. Prvenstveno koliko se netko potrudio istražiti i prikupiti važne informacije o poslu za koji je se kandidirao. Važan je svaki detalj iz odgovora koji pokazuje da je netko jako dobro upućen u stanje u društvu, nekoj gospodarskoj grani, a moguće da će kandidat iznijeti i neku drugu zanimljivu informaciju. 

 

Na ovo pitanje samo se ne smije dati jedan odgovor - "ništa", jer to znači da se nije dobro pripremio i da nije zavrijedio poziciju za koju se došao natjecati. 


(danas.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI