Problem oko upošljavanja novih radnika

Bh. sindikalci od sutra kreću u borbu protiv novog zakona o radu

Hronika 04.03.15, 13:10h

Bh. sindikalci od sutra kreću u borbu protiv novog zakona o radu
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavljuje da od sutra kreće u borbu za radnička prava, odnosno u borbu protiv novog zakona o radu, koji treba da se usvoji u BiH na insistiranje Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi bh. novinska agencija Patria

 

 

Početak kampanje “NE novom Zakon o radu kojim se umanjuju radnička prava!” započinje u četvrtak pres konferenciom za medije u 10 sati u Velikoj sali Doma sindikata u Sarajevu.

 

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond od BiH traže usvajanje novog zakona o radu. Strani eksperti tvrde da bh. zakoni sada ne dozvoljavaju upošljavanje novih radnika. Radnike u BiH su podjelili na “insajdere” i “autsajdere”. “Insajderi” su oni koji su trenutno zaposleni i koji imaju sigurna radna mjesta i ne dozvoljavaju "autsajderima" ulazak na njihova mjesta.

 

Predstavnici sindikata u BiH pak tvrde drugačije. Okrivljuju Svjetsku banku i  MMF da žele radna mjesta u BiH učiniti nestabilnim. Praktično, ukoliko bi se usvojio novi zakon o radu to bi praktično značilo da niti jedno radno mjestu u BiH nije sugurno, ljudi ne bi smjeli dizati stambene kredite.

 

U BiH, navode sindikalci, prepreka radnim mjestima nisu postojeće zakoni o radu, već korupcija i nepotizam, piše Patria.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI