FOTO/ Remek-djelo Roberta Rossellinija večeras u 20.10 na Cinema TV

'Njemačka nulte godine', nevjerovatno snažni dokument ljudske bijede i očaja

Mediji 04.03.15, 12:07h

'Njemačka nulte godine', nevjerovatno snažni dokument ljudske bijede i očaja
Neposredno nakon Drugog svjetskog rata berlinski dječak čini sve kako bi pomogao svojoj porodici.

 

Brojni kritičari s razlogom smatraju kako je italijanski redatelj Roberto Rossellini jedan od najvećih umjetnika u povijesti filma. Drama ''Njemačka nulte godine'' pruža sasvim dovoljno dokaza za takvu tvrdnju. Posljednji dio Rossellinijeve ratne trilogije, koju još čine remek-djela ''Rim otvoreni grad'' i ''Paisà'', dostojan je završetak veličanstvenog triptiha.

 

njemacka-godine-nulte1

 

Berlin, 1945. godine, neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Trinaestogodišnji dječak Edmund Kohler (E. Moeschke) živi u stanu u kojem osim porodice kojoj je stan prije rata pripadao živi još nekoliko porodica koje su ostale bez krova nad glavom. Edmundov otac teško je bolestan, sestra Eva druži se s američkim vojnicima, izbjegavajući čini se prostituiranje, a brat Karl-Heinz ne može privređivati za porodicu, budući da se još nije prijavio nakon okončanja rata vlastima, strahujući zbog činjenice da je bio njemački vojnik. Želi li preživjeti i pomoći svojoj porodici, dječak je prinuđen raditi svašta...

 

njemacka-godine-nulte-2

 

Bilježeći gotovo dokumentaristički razrušeni Berlin i turobnu svakodnevicu svojih likova, Rossellini je uprizorio nevjerojatno snažan dokument ljudske bijede i očaja, s naglaskom na dječju patnju, okončavši svoj film možda i najpotresnijim prizorom u povijesti svjetske kinematografije. Prema mnogima, nastup naturščika Edmunda Moeschkea jedna je od najboljih dječjih uloga u povijesti filma.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

BLIN
KOMENTARI