Bivši visoki predstavnik javno uputio kritike

Ashdown zabrinut: BiH nezaustavljivo ide unazad, a međunarodna zajednica ne radi ništa!

Front 04.03.15, 08:47h

Ashdown zabrinut: BiH nezaustavljivo ide unazad, a međunarodna zajednica ne radi ništa!
Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown upozorio je da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već deset godina, a da međunarodna zajednica ne radi ništa da se to prekine, piše Dnevni avaz



U govoru koji je jučer održao na prestižnom britanskom Univerzitetu Oxford, on je vrlo direktno kritizirao prvenstveno međunarodnu zajednicu, ali i političare u BiH.



 - Sve me više brine situacija u BiH. U teškim vremenima mora se biti direktan - rekao je Ashdown.



On je nastupio u okviru konferencije o Balkanu koju je ovaj univerzitet organizirao pozvavši veliki broj gostiju, uključujući i ambasadore balkanskih država u Londonu.



Ashdown je istakao da međunarodnoj zajednici trebaju nova odlučnost i insistiranje na reformama, a ne stalno zadovoljstvo statusom quo.



Naveo je da političari u BiH nefunkcionalnost države upotrebljavaju za vlastitu korist i svađanje naroda. Istim tim narodima svi vlastodršci uskraćuju osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na rad, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnost, vladavinu zakona i moderno obrazovanje.



- U BiH se uskraćivanje tih prava koristi za potpirivanje etničkih razlika i, sve češće, poticanje na vjersku netoleranciju. To se onda preslikava na stalno usporavanje i ometanje jedinog puta u bolju budućnost - članstvo u NATO-u i EU - istakao je Ashdown.



Posebno je naglasio da ekonomske reforme, na koje sada Brisel sve više polaže nade, jesu potrebne i dobre, ali da nisu dovoljne da bi se riješio problem nefunkcionalnosti BiH.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI