Foto / Svečano obilježen 120. rođendan u Vijećnici

Mesihović: KCUS je veliki grad koji sigurno živi i predstavlja koncentraciju vrhunske pameti BiH

Hronika 03.03.15, 21:02h

Mesihović: KCUS je veliki grad koji sigurno živi i predstavlja koncentraciju vrhunske pameti BiH
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) večeras je u svečanoj dvorani Vijećnice prigodnim programom obilježio 120 godina postojanja i uspješnog rada

 



Svečanosti su prisustvovali brojni doktori i stručnjaci ovog centra, njihove kolege iz drugih zdravstvenih ustanova, kao i mnoge visoke zvanice iz političkog, kulturnog i društvenog života BiH, te međunarodnog kora.



Goste je pozdravio generalni direktor KCUS-a Rusmir Mesihović, podsjetivši da je riječ o Centru sa 3.700 zaposlenih i 1.800 kreveta, što ga čini najvećom ustanovom u BiH i jednom od vodećih na Balkanu.



Istaknuo je da se KCUS postepeno uklapa u reformske procese koji su započeli prije nekoliko godina, kada je riječ o primjeni nove zakonske legislative, te naglasio da je rad posebno fokusiran na liječenje transplantacijskom medicinom i djelovanje temeljnih klinika -  Instiuta za bolesti srca, Instituta za maligna oboljenja, te Instituta za gastroenterohepatologiju.

 

kcus-rodjendan



- KCUS predstavlja veliku koncentraciju vrhunske pameti BiH - tu je više od 150 doktora nauka, oko 300 magistara, 700 doktora, 1.800 znanstvenih usmjerenjaka, te 1.200 medicinskih radnika. To je veliki grad koji sigurno živi i koji će sigurno odgovoriti u punom kapacitetu da pruži kvalitetnu zdravstvenu uslugu pacijentima - kazao je on.



Pozdravne riječi uputio je i akademik Vjekoslav Gerc, naglasivši da na 120 godina postojanja najstarije i najpoznatije medicinske ustanove u BiH treba gledati s puno ponosa i radosti. Smatra da je ova svečanost ujedno priznanje i pohvala svim ljekarima koji su od prvog dana počeli da rade u bolnici Koševo, uz ocjenu da je zahvaljujući njima KCUS postao ono što je danas - najeminentnija moderna medicinska ustanova u 21. stoljeću.



- Ne smijemo zaboraviti da je ovaj centar na prostoru zapadnog Balkana najprestižnija medicinska ustanova, jer se tu primjenjuju najmodernije medicinske metode u dijagnostičke ili kurativne svrhe, te gdje se prate najnovija saznanja i spoznaje na području kliničke farmakoterapije - ustvrdio je on.



Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić podsjetio je u prigodnom govoru na ratni period, kada je bolnica tokom opsade Sarajeva pod granatama i snajperima radila sve vrijeme. Podvukao je da je desetine hiljada ranjenika i drugih bolesnika u nemogućim uslovima, bez struje, adekvatnih lijekova i dovoljno hrane dobilo potrebnu pomoć i njegu.



Istaknuo je da je KCUS danas moderna i dobro organizovana bolnička ustanova koja je u stanju pružiti građanima Sarajeva, ali i cijele BiH gotovo sve vrste tretmana kao i bilo gdje drugo na svijetu.


- Ono što nedostaje siguran sam da će u vremenu koje je pred nama biti dostignuto, te da će nove generacije ljekara sa svojim iskusnim kolegama znati odgovoriti izazovima koje pred zdravstveni sektor postavlja ovo teško vrijeme u kojem živimo i djelujemo - kazao je Nikšić.



Po završetku zvaničnog dijela svečanog programa, gosti su ostatak večeri proveli u opuštenom razgovoru i druženju.

(FENA/dg; Foto: Anadolija)

BLIN
KOMENTARI