Zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava

Rogatica: Uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratni zločin

Hronika 03.03.15, 18:43h

Rogatica: Uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratni zločin
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji se nalaze na terenu gdje koordiniraju rad policijskih djelatnika, uhapšeno je pet osoba osumnjičenih u dva predmeta za ratne zločine Tužiteljstva BiH



U okviru jednog predmeta uhapšeni su Božidar Perišić zv. "Boban“ rođen 07.01.1962. u Rogatici i Vinko Zoranović zv. „Joja“ rođen 05.11.1965. u Rogatici.



U okviru drugog predmeta uhapšeni su Dragan Lubarda, zv. „Lube“, rođen 27.08.1956 u Rogatici, Zoran Ilić, rođen 25.10.1968. u Rogatici i Milisav Ikonić, rođen 25.06.1959. u Rogatici.



Navedeni osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.



Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici Rogatičke brigade VRS, tijekom juna i juna 1992. godine, počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz naselja Gračanica u Rogatici.



Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni počinili su progone, ubistva najmanje 15 osoba (osumnjičeni Perišić), silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, protupravna zatočenja, mučenja, zlostavljanja i druge oblike nanošenja teške patnje žrtvama.



Ovi predmeti, između ostalog, odnose se na teške ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava, što je definirano kao jedan od prioriteta Tužiteljstva BiH u kažnjavanju seksualnog nasilja u ratnim sukobima.



Dvojica postupajućih tužitelja Tužiteljstva BiH, nalaze se na terenu gdje izravno koordiniraju aktivnosti koje provode policijski djelatnici SIPA.



Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI