CERIĆ O UPOZORAVAJUĆEM GOVORU BIVŠEG VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH

Poslušajte Paddyja Ashdowna: Ne ostavljajte Bosnu u stanju 'onako', da ne bi zapalila i Balkan i Europu!

Front 03.03.15, 15:41h

Poslušajte Paddyja Ashdowna: Ne ostavljajte Bosnu u stanju 'onako', da ne bi zapalila i Balkan i Europu!
Govoreći o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, lord Ashdown ocijenio ju je neodrživom i opasnom, ne oklijevajući da krivicu podijeli kako na bosanskohercegovačke političare, tako i na često spore i neodlučne institucije Europske unije i međunarodne zajednice

 

Mnoge bi zemlje bile sretne da imaju prijatelje kao što ih ima Bosna i Hercegovina, a među kojima je i lord Paddy Ashdown, koji je danas na Katedri za studije o Jugoistočnoj Europi Univerziteta u Oxfordu (SEESOX) upravo govorio o problemima i sudbini naše zemlje.


„Lord Paddy Asdown, koji je i veliki prijatelj Bošnjaka, danas je održao značajan govor sa željom da upozori međunarodnu zajednicu, posebno Brisel, da ne ostavlja situaciju u Bosni u stanju 'onako', iz kojeg bi moglo nastati stanje 'ovako' i 'onako'. To stanje ni 'tamo ni ovamo' moglo bi uznemiriti region Balkana i Europe“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, komentirajući govor Paddyja Ashdowna.


Govoreći o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, lord Ashdown ocijenio ju je neodrživom i opasnom, ne oklijevajući da krivicu podijeli kako na bosanskohercegovačke političare, tako i na često spore i neodlučne institucije Europske unije i međunarodne zajednice.


„Nakon više od desetljeća stvarnog progresa ka državnosti i stabilnosti, Bosna je krenula unazad prije nekih desetak godina. Sada se kreće velikom brzinom ili prema raspadu ili prema neizvjesnom statusu najdublje i najtvrdokornije crne rupe Europe“, tvrdi Ashdown.


Podsjeća da se to dešava u zemlji u kojoj EU ima više instrumenata koje može koristiti, negoli igdje drugdje u svijetu: impozantan program pomoći; izuzetno jaku misiju; široki program policijske reforme; EUFOR; neophodan utjecaj na aktivnosti susjednih država; specijalnog EU predstavnika i pristup Visokom predstavniku koji još uvijek ima svoje Daytonske ovlasti.


„Nije da mi nemamo moći zaustaviti Bosnu od ubrzanog kretanja unazad. Problem je što u posljednjih deset godina nismo iznašli volje da te moći iskoristimo“, naglasio je Ashdown.


„Činjenica je da u zadnjih deset godina Brisel nije ništa uradio za bosansku državu što bi je pokrenulo da ide naprijed. Naprotiv, država Bosna i Hercegovina zadnjih deset godina je išla unazad. Naravno, najviše su krivi domaći akteri, koji umjesto da savladaju aždahu nefunkcionalne države, na koju upozorava lord Ashdown, oni tu aždahu hrane do besvijesti i nisu ni svjesni da ta ista aždaha može i njih progutati“, smatra dr. Cerić.


Nefunkcionalnost države Bosne i Hercegovine i trenutno, naizgled bezizlazno stanje, na šta upozorava i Paddy Asdown, može donijeti nevolje svima, Bosni, regiji i Europi.


„Izlišno je bilo šta reći o našim domaćim političarima, no današnji govor lorda Ashdowna narod treba shvatiti i u skladu s njim prihvatiti svoju odgovornost za vlastitu sadašnjost i budućnost. Država Bosna i Hercegovina je važna i nezaobilazna za stabilnost Balkana, Europe i svijeta te se, zbog toga, svi moramo potruditi da od ove zemlje napravimo funkcionalnu državu, ravnopravnu članicu EU i NATO-a“, naglasio je dr. Cerić, te zaključio da za „Bosnu nema drugog puta“.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI