BiH vidi samo kao konfederalnu uniju triju država

Dodik: Ne znam što svi padaju u nesvijest zbog deklaracije HNS-a, ja je nisam ni pročitao!

Front 03.03.15, 14:53h

Dodik: Ne znam što svi padaju u nesvijest zbog deklaracije HNS-a, ja je nisam ni pročitao!
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) vidi kao pravo hrvatskog naroda da iskaže svoj stav, kao što je, kaže, stav RS-a njeno postojanje do samostalnosti

 

 

Za BiH kaže da može da preživi "jedino kao konfederalna unija triju država, republika u okviru BiH".

 

-Ako to BiH nije onda mi moramo da "ganjamo" svoj put u samostalnost - tvrdi on.

 

Dodik je izrazio čuđenje što je deklaracija HNS-a izazvala reagiranja.

 

-Ne znam zašto svi padaju u nesvijest zbog te deklaracije - naveo je Dodik uz čuđenje što je to medijska tema te priznaje da nije ni pročitao deklaraciju HNS-a.

 

Ponovio je tvrdnje da je "BiH potpuno neuspješna zemlja i da RS ima svoje pravo na afirmaciju prava na samoopredjeljenje, koje treba razvijati što više“.

 

-To je naša početna pozicija, kao što i Hrvati imaju pravo da definiraju svoje političke pozicije i nisam uopšte uznemiren zbog toga - rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci nakon višesatnog sastanka s poslanicima prvog saziva Narodne skupštine RS-a, koje je predvodio Momčilo Krajišnik, haški osuđenik.

 

Smatra i da u deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora ima stvari koje su "apsolutno“ prihvatljive.

 

-Oni govore o neuspjehu funkcioniranja BiH, traže novi izborni zakon, te drugo. Ono što ne ide u prilog nama, mi odbacujemo - rekao je Dodik isključivši mogućnost da RS teritorijalno gubi bilo kakvu kompetenciju.

 

Kaže da moguću izgradnju trećeg entiteta u Federaciji BiH vidi kao problem Bošnjaka i Hrvata, koji su kaže, i gradili zajedništvo, koje očigledno nije dalo adekvatno rješenje i, navodi, vrijeme je da to riješi.

 

RS, dodao je, želi da zadrži sva prava koja ima u Dejtonskom sporazumu i da joj ta prava niko ne može oduzeti.

 

 

(Fena/mr) 

 

BLIN
KOMENTARI