Kako da 'uklonite' godine s lica

Usporite starenje: Važne stvari koje niste znali o borama

Lifestyle 02.03.15, 21:32h

Usporite starenje: Važne stvari koje niste znali o borama
Znate li da neke naše navike, kojih možda nismo ni svjesni, utiču na stvaranje bora

 


Kako biste usporili stvaranje (nažalost) neizbježnih bora, bitno je redovito njegovati kožu odgovarajućim kremama te se riješiti štetnih navika poput nezdrave prehrane koja sadržava previše šećera, alkohola koji isušuje kožu, pušenja, odlaska na spavanje sa šminkom na licu, pretjeranog uživanja u žvakaćim gumama i dr.

 

Evo šta morate znati o borama: 

 

1. Možda toga niste ni svjesni, ali ponavljanje određenih pokreta lica može stvoriti sitne bore, a osobito mrštenje, stoga se što manje mrštite i više smijte. Osim toga, svi znamo da je nasmiješeno lice daleko privlačnije. Osobe koje u komunikaciji vrlo često koriste različite facijalne ekspresije sklonije su borama. 


2. Kožu svakodnevno njegujte kremom. Suha koža gubi elastičnost, uslijed čega može doći do stvaranja sitnih bora, a svakodnevna hidratacija pomaže joj da bude znatno manje sklona tome. Kreme s alfa-hidroksi kiselinama odlične su za to. One pomažu u podizanju slojeva mrtve kože, što smanjuje sitne bore, posebno u predjelu oko očiju.

 

3. Zaštitite se od štetnog UV zračenja! Kreme s UV faktorom odlično su oružje u borbi protiv sitnih bora koje nastaju zbog sunčevih zraka. Dermatolozi upozoravaju da je štetno UV zračenje prisutno i zimi. 

 

4. Na to kad će vam se pojaviti bore jako utječe i genetika. Ukoliko su članovi vaše porodice rano dobili bore, ne možete puno utjecati na to. Naravno, to ne znači da sami ne možemo ništa: uz odgovarajuće kreme i zaštitu od sunca taj proces možemo itekako usporiti.

 

5. Neke su studije pokazale da spavanje uvijek na istoj strani može utjecati na stvaranje bora više nego na drugoj. Naime kako starimo, naša koža gubi elastičnost, pa joj se teže izravnati nakon što se 'izgužva' trenjem o jastuk ili plahtu. Dakle mijenjate strane prilikom spavanja – naravno ako možete utjecati na to.

 

6. Bore oko očiju mogu ukazivati na još jedan problem – slabljenje vida. Naime ako se naprežete prilikom gledanja u nešto i 'škiljite', koža oko očiju se nabora i stvaraju se mrske bore. Zato, ako imate problema s vidom, svakako posjetite oftamologa. 

 

7. U prehrani koristite što više namirnica koje sadržavaju antioksidante što blagotvorno djeluju na kožu i 'peglaju' bore. Voće i povrće poput brusnice, maline, crvene paprike i špinata prepuno je ovih sastojaka. Općenito, sve što se preporučuje ljudima koji moraju paziti na zdravlje srca, poput voća i povrća bogatog vitaminom C i E, zatim soje i zelenog čaja, odlično je i za vašu kožu, savjetuju stručnjaci. 

 

8. Hidratacija je bitna i iznutra! Osim hidratantne kreme, ne zaboravite da je redovito pijenje vode također bitno za kožu.

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI