Video / Izgubljeno djetinjstvo

Dirljiva priča slatke djevojčice: 'Imam 8 godina, a brinem se za mamu i mlađeg brata i sestru'

Hronika 02.03.15, 20:52h

Dirljiva priča slatke djevojčice: 'Imam 8 godina, a brinem se za mamu i mlađeg brata i sestru'
Pripremim doručak i pristavim mami čaj dok ja doručkujem. Ovisi o tome kako joj je, ponekad joj pomognem s oblačenjem ili pripremim kadu. Nakon toga odem u školu

 

 

Lili Kirtin-Grossman iz Velike Britanije ima samo 8 godina, majku koja ima skoliozu i bipolarni poremećaj, trogodišnjeg brata koji ima ADHD, te dvogodišnju sestru. Zbog mamine bolesti, Lili je ta koja obavlja većinu kućanskih poslova.

 

Nakon što pospremi stol nakon obroka, Lili stavi dvije bočice mlijeka u mikrovalnu, a dok se grije, stavi prati rublje. Zatim odnese svojem mlađem bratu i sestri bočice mlijeka. Na sami opis ovih radnji, netko bi pomislio da je Lili brižna majka koja sve stigne, no ona je vrlo neobična djevojčica od 8 godina čija 37-godišnja majka Sarah ima skoliozu i bipolarnog poremećaja. 

 

'Uvijek sam puno pomagala mami', veselo objašnjava Lili. 'Budi me ujutro oko sedam sati. Obično sam još umorna ali se brzo odjenem i pomognem Kayi izaći iz krevetića jer smo zajedno u sobi. Pripremim joj doručak i pristavim mami čaj dok ja doručkujem. Ovisi o tome kako joj je, ponekad joj pomognem s oblačenjem ili pripremim kadu. Nakon toga odem u školu'. 

 

Lili kaže da uživa u školi jer ima mnogo prijatelja, a i učiteljica joj pomogne sa zadaćom ako je nije stigla sama napraviti. Kaže i kako bi neki prijatelji htjeli biti poput nje jer misle da je odraslija jer zna napraviti kavu. 

 

'Jedini zbog čega zavidim drugoj djeci je kada se odem igrati kod nekog od njih doma pa im njihova mama počne donositi slatkiše dok oni gledaju TV. Htjela bi da prijatelji mogu dolaziti kod mene, ali mami je teško s još djece u kući', objašnjava Lili. 

 

Lili pomaže i u kuhanju, zna rukovati nožem, voli peći kolače, usisavati, a sve uz nadzor mame koja joj još uvijek ne dozvoli peglati jer misli da je preopasno. Većina namirnica im je dostavljena iz trgovine, no Lili ipak tu i tamo skoči do dućana, gdje je redovito čudno gledaju jer je sama u dućanu. 

 

Unatoč napornom rasporedu, Lili ima vremena i za igru. Osim što provodi vikende s tatom, s kojim voli otići na plivanje ili se baviti drugim sportovima koje ne može raditi s mamom, redovito odlazi i na sastanke lokalne udruge osnovane baš za podršku mladih njegovatelja. 

 

'Tamo mi je genijalno, igramo video igre i nogomet, crtamo i plešemo, što naročito volim jer jednog dana želim biti poznata plesačica', kaže Lili. 

 

Njezina majka Sarah priznaje da se boji da će joj Lili jednog dana zamjerati, no na pitanje želi li biti poput svojih vršnjaka, Lili joj odgovara: 'Ovo je moj dom, ti si moja mama, zašto bih htjela bilo što drugo?' 

 

Snimku Lili, o kojoj je reportaža napravljena i prije 2 godine, kada je imala svega 6 godina, pogledajte ovdje: 

 

 

(Magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI