A zamislite to u BiH

Lukava kampanja: Rusi pokušavaju ime grada promijeniti u 'Putin' kako bi poboljšali životne uslove!

Hronika 02.03.15, 17:13h

Lukava kampanja: Rusi pokušavaju ime grada promijeniti u 'Putin' kako bi poboljšali životne uslove!
U gradu Krasnokamsku je pokrenuta peticija za preimenovanje ovoga grada kako bi se poboljšali životni uslovi njegovih stanovnika, prenosi Guardian

 

 

Slijedeći premisu da će vas laskanje daleko odvesti, stanovnici ruskog grada Krasnokamska su došli na inovativnu šemu kako da poprave životne uslove, tako da je jedna od prvih novi naziv njihovog grada po ruskom predsjedniku Putinu.

 

Ova kampanja čak i ima slogan: Dajte Putinu čistu vodu!

 

Pokrenuta od strane Ruske opštinske inicijative i njihovog websitea roi.ru, oni tvrde da će promjena imena motivisati vlasti da posvete pažnju problemima sa kojima se suočavaju, prvenstveno manjak čiste tekuće vode.

 

Ako bi se grad prozvao Putin, "vlasti bi prosto morale da rješavaju probleme sa vodom, putevima, parkinzima, vrtićima,  infrastrukturom i drugim gorućim problemima," saopštio je neimenovani potpisnik peticije.

 

Promjena imena bi također "povećala rejting grada jer sa tako velikim imenom, grad je preodređen za prosperitet."

 

No glasnogovornik Vladimira Putina se ne slaže.

 

Dmitry Peskov je za regionalni novinski portal V Kurse rekao da bi preimenivanje Krasnokamska u Putin pokrenulo "lažna očekivanja" među stanovnicima i sugerisao je da probaju neki drugi način da grad prosperira.

 

No Rusija je i ranije gradove prozivala po svojim vladarima. Bivša prijestolnica St.Petersburg je nazvan Lenjingrad 1924 po prvom lideru Ruske revolucije Vladimiru Lenjinu, ali je ime vraćeno 1991.

 

Na istoku, administrativni centar Volgograd je 1925. prozvan Staljingrad po Josipu Staljinu, ali je 1961. ime vraćeno da bi se izbjegle asocijacije sa ovim bivšim sovjetskim diktatorom.

 

Gradonačelnik Krasnokamska Jurij Chechyotkin izjavio je kako ne vidi smisao u preimenovanju grada.

 

"Moj stav prema predsjedniku je u redu, ali moj stav prema historijskom imenu grada je još više u redu", rekao je gradonačelnik. "Odluka o imenu grada donesena je kolektivno i mi bi to trebali sačuvati."

 

"Naziv Putin mogao biti dobro rješenje za neki novi grad koji se tek gradi," dodao je Chechyotkin.

 

Čini se da se stanovnici grada slažu s gradonačelnikom. Prijedlog je do petka dobio samo 18 glasova, dok je šest ljudi bilo protiv. 

 

Da bi dobili dodatnih 3.541 glas do 11. aprila kako bi općinske vlasti uzele u razmatranje promjenu imena, možda će trebati intervencija odozgo. 

 

Možda da se grad preimenuje u St. Putinsburg?

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI