Bolesno skupi

Zašto je PDV na lijekove u BiH tako abnormalno visok? Zdravi su samo duboki džepovi...

Hronika 02.03.15, 15:35h

Zašto je PDV na lijekove u BiH tako abnormalno visok? Zdravi su samo duboki džepovi...
BiH je jedna od najskupljih zemalja, kada je riječ o PDV-u na lijekove od 17 odsto. Stručnjaci kažu da je razlog - malo tržište, veliki broj nameta i rigidan Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima

 

 

Inicijativa Vlade Srpske da se smanji PDV na lijekove, mnogim pacijentima dala je nadu da će im time biti omogućena jeftinija dostupnost lijekovima i drugim pravima iz zdravstvenog osiguranja.

 


Pacijenti očekuju dobre vijesti. Anđelko Vuković iz Foče kaže da bi plaćajući jeftinije lijekove, mogao sebi omogućiti više novca u kućnom budžetu.

 


''Za nas penzionere trebalo bi da je jeftinije, ali nije, neće niko da te čuje'', rekao je Vuković.


Јeftiniji lijekovi pomogli bi i ljekarima, javlja RTRS.

 


’’ Udaljujući se od emocija moje je da preporučim, ali ako pacijent neće moći to da priušti, onda čemu moja preporuka’’, ističe Ljubica Јelovac, porodični ljekar.
PDV na lijekove u BiH veći je nego i u znatno bogatijim zemljama, poput Italije i Austrije, gdje iznosi 10 odsto. U Srbiji PDV je takođe 10 odsto, u Hrvatskoj pet za lijekove koji se izdaju na recept, a u Sloveniji 9,5 odsto. Zašto smo onda mi toliko skupi?

 


’’Mi imamo jako puno nameta od kontrole svake uvezene serije, pakovanja, tako da kad su male serije za razliku od naši država u okruženju naravno da se povećava i cijena lijeka’’, dodala je Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

 


Da bi ovim bila ostvarena značajna ušteda procjenjuju i u Fondu Srpske. Prema njihovim procjenama, ako bi PDV na lijekove na recept, uključujući i citostatike i lijekove za specifična oboljenja, iznosio 10 odsto, Fond bi na godišnjem nivou ostvario manje troškove u iznosu od oko 4,3 miliona maraka. Ekonomisti kažu da bi takav potez izjednačio -socijalne kategorije pacijenata - sa onim dubljeg džepa.

 


’’Suština je u tome da taj dio novca kojim ćemo subvencionisati i bogate bilo puno korisnije da se taj isti iznos usmjeri na veću pomoć ka siromašnima na taj način da se bolje zadovolji efekat socijalne pravde’’, ističe Saša Grabovac predsjednik Udruženja ekonomista.

 


PDV nije jedini problem . Kada bi i apoteke smanjile svoju maržu koja je zakonom propisana u nimalo niskom procentu od 20 odsto , pacijenti bi to itekako osjetili na svom novčaniku .


Za to sigurno ima prostora, jer kako saznajemo u Agenciji za lijekove veleprodajna cijena lijeka bez PDV-a ,iznosi maksimalno 8 odsto. I dok svi uzmu po svoj dio kolača ,naši pacijenti i dalje će plaćati najskuplju cijenu lijekova u regionu .

 

(nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI