PDP osuđuje prisustvo Nade Tešanović na zasjedanju HNS-a

Pozivamo Dodika da objasni šta je potpredsjednica SNSD-a radila na skupu Hrvatskog narodnog sabora!

Front 02.03.15, 15:24h

Pozivamo Dodika da objasni šta je potpredsjednica SNSD-a radila na skupu Hrvatskog narodnog sabora!
Milan Đukić, potpredsjednik PDP-a i delegat u Vijeću naroda RS-a, pojasnio je da su neprihvatljivi stavovi u deklaraciji HNS-a 'o prekompoziciji BiH kroz tzv. Dejton dva, a koji zadiru u ustavnu poziciju RS-a'

 

Za Partiju demokratskog progresa (PDP) su neprihvatljive odluke navedene u deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te osuđuju prisustvo potpredsjednice Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nade Tešanović tom skupu - rekao je danas Milan Đukić, potpredsjednik PDP-a i delegat u Vijeću naroda RS-a.

 

Pojasnio je da su neprihvatljivi stavovi u toj deklaraciji „o prekompoziciji BiH kroz tzv. Dejton dva, a koji zadiru u ustavnu poziciju RS-a“.

 

- To je najmanje potrebno u ovom vremenu - rekao je Đukić na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci ponovivši da PDP čvrsto stoji na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne pozicije RS-a, te da samo u takvim okvirima može da funkcionira BiH.

 

Podsjetio je da je Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a, što je jedna od šest najvažnijih funkcija u RS-u.

 

- Pozivamo predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, kao i tu stranku da se izjasni šta je Nada Tešanović radila na skupu HNS-a i da li oni podržavaju odluke koje su usvojene na tom skupu - rekao je potpredsjednik PDP-a.

 

Ističući da nije prvi put da na sličnim događajima učestvuju predstavnici SNSD-a, on je podsjetio na „Prudski dogovor“, koji je također bio na tragu prekompozicije BiH.

 

- Nikada nismo jasno čuli ni od Dodika ni SNSD-a da su odustali od Prudskog sporazuma, u kojem se govorilo o četiri teritorijalne jedinice i time prekrajanju granica RS-a - dodao je on.

 

Kazao je i da je za PDP „apsolutno neprihvatljivo raspakivanje 'Dejtona'“.

 

Đukić je komentirao i to što je predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić uputio otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u kojem mu, reagirajući na njegove izjave u vezi s Danom nezavisnosti BiH, poručio "Dan nezavisnosti je historijska činjenica, htio to priznati ili ne".

 

Potpredsjednik PDP-a navodi da je i ovo još jedan dokaz da Ivanić „vodi pametnu politiku, na temeljima očuvanja ustavnih prava RS-a i BiH i Dejtonskog sporazuma“.

 

- Neprihvatljivo je da slavimo 1.mart, koji je za srpski narod simbol stradanja, a ne nečeg dobrog u BiH - rekao je Đukić.

 

Naveo je i da u PDP-u očekuju da će novo Vijeće ministara BiH biti formirano do 11. marta, bez obzira na probleme u razgovorima o formiranju Federalne vlade.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI