SDP o propasti pregovora oko formiranja Vlade FBiH

Vlast u kojoj će učestvovati samo SDA i HDZ tretirat ćemo kao prvi korak ka podjeli BiH!

Front 02.03.15, 14:38h

Vlast u kojoj će učestvovati samo SDA i HDZ tretirat ćemo kao prvi korak ka podjeli BiH!
Ovakvim raspletom, SDA je pokazala da je spremna prodati sve principe kako bi ispunila nerealne i nelegitimne ciljeve HDZ-a i Dragana Čovića, samo da bi se dokopala ministarskih fotelja. Očito je da ovakvu vlast zanima samo kontrola nad javnim resursima i njihovo stavljanje u funkciju nekolicine stranačkih moćnika, saopćio je SDP

 

 

Parlamentarna većina SDA - HDZ - DF pokazala je, propašću pregovora oko formiranja Vlade FBiH, skoro šest mjeseci nakon općih izbora, da su građani žrtve njihove neprincipijelne politike i političkog avanturizma - saopćila je danas Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

 

Ova stranka smatra da je "sada očito da vlast koja se uspostavlja na silu, ne samo da nije u interesu države, već je direktno protiv interesa države".

 

- Vlast, u kojoj glavnu riječ očito treba voditi HDZ, koji otvoreno zagovara etničku podjelu BiH u svim oblastima, može biti samo štetna za BiH. Ovakvim raspletom, SDA je pokazala da je spremna prodati sve principe kako bi ispunila nerealne i nelegitimne ciljeve HDZ-a i Dragana Čovića, samo da bi se dokopala ministarskih fotelja. Očito je da ovakvu vlast zanima samo kontrola nad javnim resursima i njihovo stavljanje u funkciju nekolicine stranačkih moćnika - saopćio je SDP.

 

U SDP-u smatraju da ne treba podsjećati javnost, kao ni SDA i DF, da je HDZ BiH prije dva dana putem svog Hrvatskog narodnog sabora poslao poruke kako im je cilj podijeliti BiH po ratnim linijama.

 

Zato SDP javno poziva SDA i DF da dobro razmisle jesu li spremni prepustiti BiH u ruke takve politike te da se jasno odrede prema stavovima HDZ-a koji Bosnu i Hercegovinu opet vraćaju u vrijeme za koje smo mislili da je ostalo iza nas.

 

- Sasvim je jasno da bi prvi korak ka ostvarivanju proklamovanih ciljeva HNS-a bio uspostava vlasti po principu SDA-u bošnjačke, a HDZ-u hrvatske pozicije. Ako DF pristane podržati takvu vlast, čak i manjinski, mora biti svjesna da time otvara Pandorinu kutiju podjela za koje je veliko pitanje kuda će odvesti zemlju - navodi se u saopćenju SDP-a.

 

Vlast u kojoj će učestvovati isključivo SDA i HDZ, nakon nevjerovatne popustljivosti SDA prema zahtjevima HDZ-a, u SDP-u će tretirati kao prvi korak ka podjeli BiH.

 

SDP će ostati dosljedan opredjeljenju da nikada ne pristane na princip ekskluzivnosti predstavljanja naroda, jer je to u suprotnosti sa suštinom BiH kao države jednakih građana.

 

- Uložit ćemo maksimalne napore da takvu vlast što prije promijenimo, jer, što se to prije desi, to će biti bolje za BiH i sve njene građane - saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI