Počeo sastanak u zgradi Predsjedništva BiH

Hoće li SDA, HDZ i DF napokon dogovoriti raspodjelu resora u Vladi FBiH?!

Front 01.03.15, 16:39h

Hoće li SDA, HDZ i DF napokon dogovoriti raspodjelu resora u Vladi FBiH?!
Spornim se za sada pokazao broj ministarstva koja treba da pripadnu DF-u i HDZ-u. DF, vodeći se izbornim rezultatima, insistira na istom broju ministarstava koliko bi ih imao HDZ BiH

 

Sastanak čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Demokratske fronte (DF) počeo je u Sarajevu u 16.00 sati, a razgovarat će se o sastavu nove Vlade Federacije BiH, odnosno o raspodjeli ministarstava.

 

Uime SDA prisutni su  zamjenik predsjednika Stranke Bakir Izetbegović, potpredsjednik Adil Osmanović i budući premijer FBiH Fadil Novalić. Uime DF-a  tu su predsjednik stranke Željko Komšić, generalni sekretar Sifet Podžić i član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić, dok uime HDZ-a BiH prisustvuju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

 

Generalni sekretar SDA Amir Zukić rekao je danas Feni da se na  današnjem sastanku ne očekuje konačan dogovor, već približavanje stavova.

 

Prethodni sastanak o istoj temi održan je 25. februara.

 

Spornim se za sada pokazao broj ministarstva koja treba da pripadnu DF-u i HDZ-u. DF, vodeći se izbornim rezultatima, insistira na istom broju ministarstava koliko bi ih imao HDZ BiH.

 

Na februarskom sastanku zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je kazao da je SDA bila spremna ustupiti jedno ministarstvo, odnosno s osam ministarstava preći na sedam, dok je lider HDZ-a Dragan Čović ponovio da njegova stranka i dalje traži šest ministarstava.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI