Video/ Traži se federalizacija na četiri dijela

Iz deklaracije HNS-a: BiH ne zadovoljava potrebe Hrvata koji su glasali za njenu nezavisnost

Front 28.02.15, 20:17h

Iz deklaracije HNS-a: BiH ne zadovoljava potrebe Hrvata koji su glasali za njenu nezavisnost
U Mostaru je održana sjednica HNS s koje je deklaracijom zatražena nova međunarodna konferencija u BiH, ali i još važnije, promjena Ustava koja bi vodila stvaranju federalne države. BiH, navedeno je u deklaraciji, ne zadovoljava potrebe Hrvata koji su glasali za njenu nezavisnost - više u prilogu TV 1

 

Dejtonski ustroj BiH ozakonio je nepravdu, nanesenu u ratu, koja je najveće posljedice ostavila na položaj Hrvata, navodi se u Deklaraciji. Zbog neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnog državnog ustroja BiH se pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva.


„Prividnu stabilnost BiH ima zahvaliti samo permanentnim intervencijama međunarodne zajednice, neprimjerenim suverenim državama, što ozbiljno dovodi u pitanje samoodrživost BiH. Sadašnji ustroj je neprihvatljiv za hrvatski narod jer mu negira pravo da ga predstavljaju legitimni predstavnici u vlasti“, stoji u Deklaraciji. 


Deklaracija navodi i da sadašnji ustroj države hrvatskom narodu ne dopušta razvoj u narodnom i kulturnom identitetu, negirajući mu pravo osnivanja javnih elektronskih medija. 
„Nužno odmah treba donijeti novi zakon o javnom RTV sistemu u kojem će se jasno prepoznati tri nacionalna entiteta i identiteta u Bosni i Hercegovini te je potrebno reformirati porezni sistem s ciljem pravednog prikupljanja i raspodjele javnih prihoda“, navodi se u Deklaraciji.


Više u prilogu TV 1

 

 

 

(tv1.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI