Fatalna neslužbena prva dama Rusije

Znate li ko je Alina Kabajeva? Zbog nje je 'čelični' Putin otišao 'pod nož'

Showbizz 28.02.15, 15:01h

Znate li ko je Alina Kabajeva? Zbog nje je 'čelični' Putin otišao 'pod nož'
KADA JE kolona armiranih vozila prošlog decembra stala ispred jednog kafića u Moskvi, prolaznici su u čudu gledali što se događa i ko je toliko važan da bi na kafu morao dolaziti u pratnji tjelohranitelja

 

Čim su se vrata otvorila, ljubopitljiva je ekipa dobila odgovor. Radi se o Alini Kabajevoj, 31-godišnjoj bivšoj gimnastičarki i još važnije, navodnoj ljubavnici Vladimira Putina s kojom ruski predsjednik ima najmanje jedno dijete, a Rusi je smatraju neslužbenom prvom damom.

 

No, kao što je to slučaj i s mnogim drugim stvarima u životu Vladimira Putina i Alina je obavijena velom tajne.

 

Operacije i botoks

 

Naime, dobro je poznato da priče o njegovom privatnom životu ne završavaju često na naslovnicama tabloida, a njegov PR tim već dugo pokušava u javnosti održati imidž "snagatora" i heroja. Štoviše, ruski novinari u šali govore da je lakše objaviti državne tajne nego priče o njegovu privatnom životu, ali nimalo šaljive nisu posljedice za novinare koji su se o ovoj temi drznuli nešto napisati.

 

No, priče o njemu ipak se probijaju do javnosti.

 

Primjerice, u Njemačkoj je prošle sedmice prikazan dokumentarac u kojem su objavljene informacije njemačke tajne službe u kojima stoji da je Putin znao udariti svoju prvu suprugu Ljudmilu te da ju je često varao. Do informacija je došla agentica koja je tada za ruskog predsjednika radila kao prevoditeljica.

 

Putin se, navodno, užasava starenja pa se 2010. podvrgnuo i plastičnoj operaciji kako bi se riješio podočnjaka i bora na čelu. Njegovo bezizražajno lice pokrenulo je i lavinu napisa kako je postao veliki obožavatelj botoksa, a glavni razlog je upravo njegova upola mlađa ljubavnica Alina.

 

No, čak ni nakon što se 2013. "civilizirano razveo" od supruge, Putin svoju vezu s Alinom nije učinio ništa manje tajnovitom.

 

Ako laže suprugu, lagat će i narod

 

Državna televizija prošle godine prikazala je prilično laskav dokumentarac o gimnastičarki, ali Putinovo se ime nije spomenulo ni jednom iako je 2005. postala članica ruskog parlamenta i Putinove stranke Jedinstvena Rusija.

 

U dokumentarcu je samo spomenula muškarca kojeg jako voli, a Putin je također bio tajnovit pa je u intervjuu samo obznanio da je u vezi, da voli i da je voljen.

 

Prve priče o njihovoj vezi pojavile su se 2008. kada je mali ruski list Moskovsky Korrespondent objavio članak u kojem ih povezuje. Naravno, tada su greškom objavili da se Putin već razveo od Ljudmile pa je glavni urednik Aleksandar Lebedev morao povući članak. No, priče o paru nastavile su izlaziti. New York Post pisao je da je Alina 2009. rodila prvog sina, a 2012. i kći.

 

Nakon što se razveo od Ljudmile, Putin je postao nešto otvoreniji, a ruski su blogeri to pripisali njegovu pokušaju da se riješi imidža nevjernog supruga jer mnogi bi mogli pomisliti da bi državu mogao lagati kao što je lagao i suprugu.

 

No, sve ove priče djeluju nategnuto, a najuvjerljiviji komentar je i onaj najjednostavniji. Brak s Ljudmilom potrajao je do kraja izbora, a nakon što je drugi put izabran, situacija se napokon mogla riješiti.

 

Nije vrijeme za priče o ljubavi

 

Uglavnom, ono što se sad čeka jest da Putin i službeno predstavi Kabajevu kao suprugu. Mnogi su vjerovali da će to učiniti tijekom Olimpijskih igara kada je Alina, kao jedna od najpoznatijih ruskih sportašica, nosila baklju, ali i vjenčani prsten.

 

No, to se nije dogodilo, a njegovi glasnogovornik Dmitriji Peskov rekao je da Putin nema vremena za porodične već samo predsjedničke dužnosti.

 

Drugi pak smatraju da Putin, s obzirom na nategnute odnose sa zapadom, pokušava zadržati macho imidž koji je ne želi nepotrebno smekšati pričama o ljubavi. Bilo kako bilo, Kabajeva i dalje ostaje najveća tajna u središtu Putinova zaštićenog privatnog života.

 

(index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI