IV. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH

Čović: BiH treba preurediti kroz četiri federalne jedinice

Front 28.02.15, 12:41h

Čović: BiH treba preurediti kroz četiri federalne jedinice
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas kako očekuje da 2016. godina bude godina reorganiziranja BiH u racionalnu organiziranu državu, te predlaže da BiH bude uređena kroz četiri teritorijalne cjeline

 

- Mi predlažemo da to budu četiri cjeline, federalne jedinice s jasnim odredbama zaštite manje brojnih naroda u tim jedinicama. To je neko buduće vrijeme, ali za početak želimo jasno poručiti da se bez legitimnih hrvatskih predstavnika ne mogu voditi ustavne promjene - rekao je Čović novinarima uoči početka IV. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH koji se održava u Mostaru.

 

 Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član predsjedništva BiH kazao je kako u drugoj polovici ove godine očekuje da se stvori ozračje kako bi se ispoštovala odluka u predmetu Sejdić  Finci, kao i odluka Ustavnog suda vezana za Grad Mostar te da se dođe do promjena Izbornog zakona BiH.

 

- Nepravilnosti u Izbornom zakonu trebamo otkloniti kako bi iduće godine dočekali lokalne izbore, a onda bi trebali krenuti u reorganiziranje BiH u racionalnu organiziranu državu - kazao je Čović, odgovarajući na novinarski upit što znači pojam federalizacije BiH koji se spominje u deklaraciji koju bi danas trebao usvojiti Hrvatski narodni sabor.

 

 U prijedlogu te deklaracije poziva se na sazivanje nove Međunarodne konferencije za BiH na kojoj bi se usvojio novi ustav zemlje koji bi "kreirao simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda".

 

 Po riječima predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića, deklaracijom Hrvati žele ojačati Bosnu i Hercegovinu i osigurati joj europsku budućnost.

 

 - Mi tvrdimo da federalizam štiti BiH i odbacujemo sve stigme koje idu ka podjeli ove zemlje - pojasnio je Ljubić.

 

 Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž također smatra kako je federalno uređenje BiH najbolje rješenje, ali ističe kako se o načinu, modalitetu  broju i sadržaju federalnih jeidnica treba ozbiljno raspravljati.

 

- Vrijeme je za temeljni unutarnji dogovor u BiH jer vidimo da stvari ne idu baš najbolje te da je destrukcija na djelu; kazao je Raguž, dodavši kako BiH treba jedan konzistentan model uređenja.

 

- Ne dolazimo sa zadanim ultimativnim rješenjima već sa idejama i prijedlozima. Spremni smo za kompromis i dijalog i to je jedna nova politička kultura koju bi i HNS ustvari trebao jasno prihvatiti – poručio je Raguž.

 

 

(Fena/mr) 

BLIN
KOMENTARI