Zamjerila se predsjedniku Turske

Erdogan se uvrijedio: Zbog bezazlenog statusa na Instagramu bivšoj missici prijeti robija

Hronika 27.02.15, 17:24h

Erdogan se uvrijedio: Zbog bezazlenog statusa na Instagramu bivšoj missici prijeti robija
Trebao je to biti samo još jedan bezazleni Instagram status, no bivša turska missica našla se u velikim nevoljama, nakon što su hiljade njenih obožavatelja podijelile isti status, koji je, ispostavilo se, uvrijedio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana

 

Bivšoj Miss Turske iz 2006. godine, Merve Buyuksarac (26), prijeti zatvorska kazna zbog objave na Instagramu, koju je kao ličnu uvredu shvatio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Naime, ona je na Instagramu objavila satiričku pjesmu iz jednog časopisa, naslova "Gospodareva pjesma".

 

U toj pjesmi se kritizira Erdogana dok je bio na funkciji premijera Turske, a koriste se stihovi turske nacionalne himne.

 

Turski predsjednik je je uputio pritužbu na objavu te pjesme protiv Buyuksarac u novembru 2014. godine. Turski državni tužitelji potvrdili su kako se Buyuksarac nalazi pod istragom te ako je se proglasi krivom za uvredu predsjednika države, prijeti joj 4,5 godina zatvorske kazne, prenosi news.com.au.

 

Vlasti su bivšu missicu nakratko čak i pritvorile u januaru, no ona je pri saslušanju kod istražnog suca rekla kako joj namjera nije bila uvrijediti predsjednika Erdogana.

 

Ona je svoj status obrisala nakon objave i nakon što joj je jedan od prijatelja rekao da pripazi, jer se takvi statusi mogu krivo shvatiti u Turskoj te čak izazvati i tužbe.

 

Isto tako, Buyuksarac se pokušala odbraniti i upitavši oko čega se podigla tolika halabuka. "Ako upišete pjesmu koju sam podijelila u Google (onu koja ne uključuje bilo kakvo vrijeđanje), vidjet ćete da ju je podijelilo još 960.000 osoba... Zanimljivo zar ne?", zaključila je.

 

Podrušku joj daju ljudi putem društvenih mreža koji se i sami pitaju što je to krivo napravila da joj prijeti bilo kakva, a kamoli zatvorska kazna.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI