Bolje sam nego nesretan

Znakovi koji otkrivaju kraj: Provjerite da li vam je brak osuđen na propast

Lifestyle 27.02.15, 13:25h

Znakovi koji otkrivaju kraj: Provjerite da li vam je brak osuđen na propast
Zanimljivo istraživanje pokazalo je da postoje jasni pokazatelji koji ukazuju na to hoće li vam brak potrajati još sljedećih 10 godina ili će završiti razvodom

 

 

Stručnjaci su kreirali dva pitanja koja odgovaraju na pitanje je li vam brak osuđen na propast ili ne, i to 93-postotnom točnošću i došli su do zaključka da je ključno pitanje bilo odgovor na pitanje je li osoba pokazala prezir prema partneru. 

 

John Gottman, osnivač američkog Instituta Gottman i vjerojatno najcjenjeniji stručnjak po pitanju odnosa i veza u svijetu, ovaj je uzorak ponašanja naveo kao bitan! 
Proučavao je 79 parova u razdoblju od 14 godina; koji će se parovi razvesti, predvidio je 93-postotnom točnošću. Tijekom te studije razveo se 21 par za koji je on i predvidio da će se razvesti. 



Njegova predviđanja u potpunosti se temelje na identificiranju onih parova koji su pokazali prezir prema svom partneru – odnosno da ih ne vide kao ravnopravne. Ti parovi pokazali su i druga negativna ponašanja – međusobno su se kritizirali ili su pokazivali destruktivne obrasce poput odbijanja ikakvog razgovora. 

 

Ovu teoriju potkrijepili su rezultati još nekih istraživanja, a prema jednoj ranijoj studiji provedenoj na Sveučilištu Virginia najvažniji su zapravo odgovori na dva pitanja koja mogu pokazati hoćete li se razvesti ili ne u budućnosti. A ona glase: 'Jeste li sretniji sad kad ste u braku nego kad ste bili solo?' i 'Što mislite, kako je vaš/a suprug/a odgovorio/la na ovo pitanje?'. 

 

Osobe koje su uvjerene da ne bi bile ništa manje sretne i da su solo imaju više šanse da će se razvesti u razdoblju od šest godina. Ispitanici koji su precijenili mišljenje svojih partnera da su sretni u braku imali su još više šansi da se razvedu u razdoblju od šest godina.

 

Istraživanja su pokazala još nekoliko obrazaca ponašanja koja ukazuju na to da je vaš brak na dobrom putu prema razvodu.


Ako volite šefovati ili ste skloni kontroli, previše ste optimistični, previše idealizirate partnera i skloni ste prevelikom analiziranju vaše veze, zabrinite se.

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI