Nakon današnjeg sastanka

Zvizdić: Formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH bit će okončano do 11. marta

Front 27.02.15, 13:02h

Zvizdić: Formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH bit će okončano do 11. marta
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uvjeren je da će Vijeće biti formirano u narednih desetak dana, odnosno do 11. marta, jer je to, kaže, svima u interesu, a očekuje i da se na narednom sastanku postigne dogovor o novoj Vladi Federacije BiH




- Bilo bi vrlo teško objasniti građanima BiH zašto se ne bi trebalo formirati Vijeće ministara BiH iz razloga koji nemaju nikakve veze s procedurama imenovanja ministara u Vijeću ministara BiH - rekao je Zvizdić novinarima u Banjoj Luci.



On kaže da je siguran da će naredni sastanak stranaka koje čine parlamentranu većinu na nivou Federacije BiH rezultirati dogovorom i da će formiranje Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH „ići paralelno i biti završeni za desetak dana“.

 


Nakon sastanka s liderima Saveza za promjene, Mladenom Bosićem (SDS), Mladenom Ivanićem (PDP) i Draganom Čavićem (NDP) , Zvizdić je rekao da je uvjeren da će se u BiH pokrenuti reforme, u uskoj saradnji s vladama entiteta i Brčko Distrikta, koje će značiti bolji život za stanovnike BiH.

 


- Siguran sam da ćemo stvoriti sinergiju u radu i da ćemo na zadovoljstvo svih građana uspjeti pokrenuti reforme za bolji život u BiH - dodao je on.



Najavio je i reformu javne uprave, koja će pokazati, naveo je, da li je potrebno smanjiti broj uposlenika i smanjenje određenog broja agencija.



I lider SDS-a Mladen Bosić uvjeren je da će Vijeće ministara BiH biti formirano do 11. marta te da će se partneri u Federaciji BiH dogovoriti o formiranju vlade tog entiteta.



- Nema nikakvog razloga da ne dođe do formiranja Vijeća ministara, jer je sve dogovoreno i pozicije su podijeljenje u okviru dogovorene skupštinske većine i ne vidim razlog zašto bi se blokirali svi procesi, ukoliko se odgodi formiranje bilo kojeg nivoa vlasti u BiH - rekao je Bosić.



On se nada da će rezultat tog posla biti vraćanje bar "zračka optimizma među ljude“.



Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije danas želio da govori da li će se pokrenuti opoziv ambasadora BiH u Srbiji Ranka Škrbića, kojeg je opozicija u RS-u optuživala za određene nezakonitosti dok je bio ministar zdravlja RS.



(Fena/mr) 

BLIN
KOMENTARI