Kao iz Hitchcockovog filma

Svašta na svijetu: Sova sije strah i teror u seriji krvavih napada, građani u strahu!

Hronika 27.02.15, 09:02h

Svašta na svijetu: Sova sije strah i teror u seriji krvavih napada, građani u strahu!
Nizozemski gradić i njegovi stanovnici primorani su nositi kišobrane noću, ali ne zbog oborina, već zbog napada sove, koja već neko vrijeme doslovce terorizira stanovništvo ponekad i krvavim napadima

 

Tokom posljednje tri sedmice, europska sovuljaga iznenadnim se tihim, neki bi rekli i "stealth", napadima obrušila na najmanje 15 mještana Purmerenda na sjeveru Nizozemske. Mnoge od tih žrtava morale su zatražiti ljekarsku pomoć.


Posljednji napad te sove dogodio se u utorak, kad je napala dvojicu članova lokalnog atletskog kluba, a jedan od te dvojice atletičara morao je na šivanje glave, zbog šest posjekotina na glavi koje mu je napravila svojim kanđama, prenosi Guardian.


Atletski klub je, dok se problem sove ne riješi, suspendirao sve treninge do daljnjeg.


Gradsko vijeće Purmerenda pokušava riješiti problem, ali rješenje je sve samo ne jednostavno. "Želimo uhvatiti sovu, jer su naši građani u opasnosti", stoji napisano na web stranicama grada. Tamo isto tako stoji napisano da je sovuljaga i zaštićena ptičja vrsta pa se za njezino hvatanje mora dobiti posebna dozvola.


Gejo Wassink iz nizozemske fundacije za sove "OWN", istaknuo je da je ponašanje dotične sovuljage neobično. "Ili je sova bila dugo u zatočeništvu pa sad kad je puštena u divljinu asocira ljude s hranom - što znači da zapravo ne napada ljude kao plijen", pojasnio je Wessink.


"Možda ima i povišenu razinu hormona s početkom sezone parenja, što utječe na njezino ponašanje i tjera je da brani svoj teritorij. Čini se da je riječ o ženki", dodao je Wessink.
Europska sovuljaga jedna je od najvećih sova, s rasponom krila do 1,8 metara i težinom do tri kilograma.

 

(dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI