KONTROVERZNI PRIZORI U NOVOM IZVOĐENJU PREDSTAVE „CABARET 2014“

Scene ljubavi bez granica u sarajevskoj obradi filma "Cabaret"!

Kultura 26.02.15, 18:33h

Scene ljubavi bez granica u sarajevskoj obradi filma
Travestija, zamjena spolova, homoseksualne tjelesne ljubavne scene, striptiz za odrasle – samo su neki od iznenađenja koje je za novo izvođenje „Cabareta 2014“ pripremila za sarajevsku publiku. „Pravo na izbor je pravo koje nam niko ne smije oduzeti“, kaže jedna od glavnih glumica ovoga projekta za koji se ovih dana u Sarajevu traži karta više

 

Sve što nam u životu treba je ljubav i pravo na izbor, jer sloboda nema cijenu, jedna je od posljednjih replika u mjuziklu ''Cabaret 2014'' . Kao da je upravo od toga počeo reditelj Jasmin Duraković kada je velikom umjetničkom ekipom počeo raditi adaptaciju čuvenog filmskog hita  sa Lizom Minelli „Cabaret“ (1973). Zato je izvedba ove predstavu u sarajevskoj slozi oduševila ali i šokirala publiku u BiH. Neouobičajno za naše prilike, u predstavi, osim o fašizmu, govori mnogo  seksu i ljubavi bez granica, a sve to prate dosta slobodne scene od travestije, zamjena spolova  i tjeslesne  LBGT ljubavi do scene striptiza koja će biti iznenađenje izvedbe u BKC.


Reditelj Duraković ističe kako je upravo to i bila glavna odlika i filma koje se pojavio davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća.


-    „Cabaret 2014“ je camp predstava i svi ovi motivi su sastavni orginalnog filma ali i predstave. Pa zar je suvremeni svijet više čedan od onoga što mi prikazujemo u ovoj predstavi?  Ljubav i seks su vječne teme, a samo lažni konzervativci se nad ovim zgražavaju i to ne ikakvog pokrića. Ponosan sam, recimo,  kako smo uradili neke od ovih, kako ih neki vole nazivati, kontroverznim scenama tjelesne homoseksualne ljubavi i umjetnosti striptiza. Ali se ova naša predstava bavi i durgim pitanjima kao što su šta je to dovelo do paljenja Predsjedništva BiH i naših državnih zastava. Zato se naša predstava bavi društvom u kojem se ljubav i slobodna ljubav osuđuju, a dok je sve oko nas čista pornografija čiji su glavni akteri naši vodeći političari.


Predstava „Cabaret 2014“ se na sceni Bosanskog kulturnog centra igra u subotu, 27. februara, u 20h. 

 

Ogranični broj karata još uvijek se može naći blagajni BKC-a.

 

BLIN
KOMENTARI