A odrubljuje glave

Šokirat će vas kad saznate šta je zloglasni dželat IDIL-A Jihadi John po struci

Hronika 26.02.15, 15:18h

Šokirat će vas kad saznate šta je zloglasni dželat  IDIL-A Jihadi John po struci
Ozloglašeni dželat Islamske države, poznatiji pod nadimkom Jihadi John, koji se pojavljuje u nekoliko snimaka na kojima se vidi kako odrubljuje glave zarobljenicima, identifikovan je kao Mohammed Emwazi iz Londona, prenosi BBC

 

U izvještaju se navodi da je njegov identitet otkriven ranije, ali da nije objavljen javnosti zbog operativnih razloga. Nakon što je jutros objavljeno da se radi o Emwaziju, otkriveno je da se radi o Britancu rođenom u Kuvajtu.  

 

Mohammed Emwazi je odrastao u zapadnom dijelu Londona, a potiče iz veoma imućne porodice. Korjene vuče iz Kuvajta, diplomirao je u engleskoj prijestolnici i po struci je kompjuterski programer. 

 

Emwazi ili Jihadi John je pogubio američkog novinara Jamesa Foleya, a pojavljuje se i na snimcima na kojima se vidi odrubljivanje glave još jednom američkom novinaru Stevenu Sotloffu, britanskom humanitarnom radniku Davidu Hainesu, britanskom taksisti Alanu Henningu i američkom humanitarnom radniku Abdul-Rahmanu Kassigu, također poznatom kao Peter Kassig. 

 

Umiješan je i u ubistvo japanskih talaca Harune Yukawe i Kenjija Gota, a pojavljuje se na snimku njihovog pogubljivanja. 

 

Prema podacima britanskih tajnih službi, Emwazi je "na radaru" još od 2006. godine, kada je putovao u Somaliju gdje je bio povezan sa terorističkom grupacijom Al-Šabab. 

 

Washington Post došao je do podataka koji navodno potvrđuju da je Emwazi putovao u Siriju 2012. godine, i da se tada priključio Islamskoj državi. 

 

Iako službe sigurnosti još odbijaju da komentarišu navode da je Mohammed Emwazi zapravo Jihadi John, njihovo nedemantovanje ove vijesti potvrđuje da je BBC iznio tačnu informaciju.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI