Poslanici Predstavničkog doma PSBiH danas obavili raspravu

Većina državnih poslanika podržalo ukidanje 'bijelog hljeba'

Front 26.02.15, 13:02h

Većina državnih poslanika podržalo ukidanje 'bijelog hljeba'
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas su obavili raspravu o izmjenama zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama u drugom čitanju, kojima bi se bh. zvaničnicima ukinulo pravo na naknadu plaće nakon prestanka funkcije ili takozvani ''bijeli hljeb''

 



Razmatranje ovog zakona predložili su poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH naglašavajući da bi se u ovom zakonu trebao brisati član 48., a takvim izmjenama zakona, smatraju u ovoj stranci, napravile bi se uštede od oko 6,5 miliona KM svake četiri godine i određene uštede u svakoj pojedinačnoj godini.



Tokom rasprave poslanik SBB-a Mirsad Đonlagić podsjetio je da su do sada o ovom prijedlogu zakona četiri radna tijela dala pozitivna mišljenja, među kojima je i Komisija za finansije i budžet.



Na ovaj prijedlog zakona poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, predložio je amandane koji nisu prihvaćeni, kao ni prijedlog da se ova tačka skine s dnevnog reda današnje sjednice.



- Čini mi se da je ovo jedan dobar igrokaz. Lažemo javnost da ćemo ukinuti "bijeli hljeb", a to jednostavno ne možemo - rekao je Lovrinović, smatrajući da se treba produžiti amandmanska faza.



Đonlagić je replicirao navodeći da se članom 48. koji se briše iz Prijedloga zakona ukida "bijeli hljeb" bez obzira na to što se u posljednje vrijeme govorilo suprotno u javnosti.



- To nije populizam, laž ili prevara - istakao je Đonlagić.



Poslanik HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH, osvrnuo se na činjenice koje je na prošloj sjednici istakao, a to je da je po osnovu "bijelog hljeba" u 2014. isplaćeno 176.000 KM, a u 2013. 132.000 KM te da su pravni eksperti upozorili Vijeće ministara BiH da bi u slučaju tužbi osoba izvedenih iz tog prava te osobe dobile spor i odštetu.



Stoga je zatražio odgodu izjašnjavanja da bi se od novog saziva Vijeća ministara zatražilo da u roku 60 dana od formiranja predloži novu politiku plaća i naknada u institucijama BiH za period od 2015. do 2018., kao i sveobuhvatan Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te drugih zakona koji ovo pitanje reguliraju.



- Ignorirati sve ovo nije dobro. Ovaj potez ocjenjujem selektivnim čisto političkim. Siguran sam da će se usvajanjem zakona imati puno veću štetu od one koja je izražena u brojkama - rekao je tokom današnje rasprave Bevanda, smatrajući da je „ovo put u koruptivna djelovanja onih koji završavaju mandat i koji sutra nemaju šta raditi“.



Poslanik SDS-a Đorđo Krčmar, izrazio je mišljenje da se treba držati onoga što je zakonom i Pravilnikom propisano, navodeći da se termin privilegija ne treba toliko upotrebljavati pogotovo u „društvu koje je naelektrisano“.



Nadajući se da će Predstavnički dom danas usvojiti Prijedlog zakona poslanik Zaim Backović (BPS) predložio da se nakon tog procesa uđe u cjelovitu proceduru rješavanja ovog problema, čiji su prioritet uštede.



Poslanik SBB-a Damir Arnaut podržava ukidanje „bijelog hljeba“ jer, kako kaže,„uspostavlja pravo na nerad“.



- Nisam čovjek koji se bavi populizmom, ali u ovoj situaciji nemamo drugi izbor nego da stvari vratimo na nulu i resertiramo stvar - kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA).



Na kraju rasprave poslanik SDP-a Denis Bećirović zaključio je da „kod ovakvih stvari ne trebamo biti sujetni u smislu ko predlaže zakon, jer je bitno šta se s njim predlaže“.



O ovom zakonu poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI