Sinoć uhapšena u akciji 'Čekić'

Afere sutkinje Azre Miletić: Nije plaćala rate za stan, prijetila tužiocima, oslobodila Miloša Stupara za genocid...

Hronika 26.02.15, 11:35h

Afere sutkinje Azre Miletić: Nije plaćala rate za stan, prijetila tužiocima, oslobodila Miloša Stupara za genocid...
Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA osim sutkinje Apelacionog odjela Suda BiH Azre Miletić slobode su lišili Ramu Brkića i Senada Šabića, optužene protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH

 


Ramo Brkić je osumnjičen za davanje dara ili drugih oblika koristi, kao i Senad Šabić, a sutkinja Miletić za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona od strane sudije.


- Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Ramo Brkić, bivši je komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona koji je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina za organizirani kriminal, organiziranje uzgoja te međunarodnu prodaju skanka, kao i za zloupotrebu službenog položaja.


Senad Šabić, koji je također član Brkićeve grupe, osuđen je na 10 godina zatvora za organizirani kriminal te promet narkoticima. Tada je s njima osuđen i Satko Kekić na pet godina zatvora prvostepenom presudom Suda BiH.


U novembru 2014. godine Sud BiH je djelimično ukinuo presudu u predmetu Ramo Brkić i drugi.


Inače, Miletić je za mart imala zakazana tri suđenja, a jedno je 30. marta bivšem MMA borcu Ajlinu Ahmiću koji je osuđen na godinu zatvora zbog šverca kanabisom, ali je uložio žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH.


Za Miletić su se i ranije vezale različite priče, te je protiv nje podnesena tužba zbog neplaćanja rata za stan koji je kupila 2005. godine, a u međuvremenu i prodala.


Ona je 2010. godine optuženog Miloša Stupara za genocid u Srebrenici 1995. godine oslobodila, a prvostepenom presudom bio je osuđen na 40 godina zatvora.


Na teret joj se stavljaju i navodne prijetnje upućene jednoj tuzlanskoj tužiteljici koja je sina sutkinje Miletić optužila za nanošenje lakših tjelesnih povreda.


Ko je Azra Miletić?


Rođena je u Jajcu 1953. godine. Diplomirala na Pravnom fakultetu  Univerziteta u Sarajevu 1976. godine, a nakon pripravničkog staža i položenog pravosudnog ispita 1.4. 1978. godine imenovana je za  sutkinju Opštinskog suda u Lukavcu. Radila u Tuzli kao sutkinja, a zatim kao privatni advokat.


U novembru 1985. godine imenovana je za sutkinju  Višeg suda u Tuzli (sada Kantonalni sud), gdje je radila na poslovima prvostepenog, a zatim drugostepenog  krivičnog referata. U ratnom periodu (1992.-1995.) imenovana je u Vrhovni sud Republike Bosne i Hercegovine.


Od 2000. do 2004. godine radila je, kao zamjenik tužioca, u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli. Za vrijeme tužilačkog mandata bila je član Predsjedništva Udruženja tužilaca Federacije BiH.


07.10.2004. godine imenovana za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine, prvo na prvostepeni krivični referat, a zatim, 2005. godine raspoređena u Apelaciono krivično odjeljenje, gdje i sada obavlja sudijsku dužnost.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI