FOTO/ Protesti ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu

Građani izašli na ulice: 'Uhapsite lešinare', 'Brukaju BiH', 'Intelekt na prodaju'...

Front 07.02.15, 13:28h

Građani izašli na ulice: 'Uhapsite lešinare', 'Brukaju BiH', 'Intelekt na prodaju'...
Kako su kazali okupljeni, traže pravo na redovan obrok, pravo na krov nad glavom, na zdravstveno osiguranje, socijalnu zaštitu za djecu i trudnice, zatim pravo na besplatno i kvalitetno školovanje, kao i život dostojan čovjeka

 

 
Stotinjak građana Sarajeva okupilo se ispred zgrade Predsjedništva BiH, kako bi obilježili godišnjicu februarskih protesta, ali i još jednom iskazali nezadovoljstvo stanjem u državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Građanima ispred Predsjedništva BiH pridružila se grupa građana iz pravca Vječne vatre

 

Građanima koji ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu obilježavaju godišnjicu februarskih protesta oko 13 sati pridružila se jedna grupa građana iz pravca Vječne vatre, javlja Fena.

 

Pred zgradom Predsjedništva je oko 150 građana, a okupljanje protiče mirno i saobraćaj se odvija normalno.

 

Okupljeni građani kažu kako su nezadovoljni odzivom. Pozvali su sve da protesti proteknu mirno i dostojanstveno te da ne blokiraju saobraćaj. Građani nose transparente na kojima piše: "Intelekt postao roba", "Brukaju BiH", "Intelekt na prodaju".

 

Kako su kazali, traže pravo na redovan obrok, pravo na krov nad glavom, na zdravstveno osiguranje, socijalnu zaštitu za djecu i trudnice, zatim pravo na besplatno i kvalitetno školovanje, kao i život dostojan čovjeka.

 

Penzioner Amir Sućeska (77) kazao je kako je došao da podrži proteste građana "jer su političari u BiH uništili ovu zemlju".

 

"Vladaju 20 godina i ništa nisu učinili za ovaj narod. Omladina ne radi, školuje se, a ne zna za šta", kazao je Sućeska.

 

Dodao je kako mu je žao novih generacija, koje nemaju budućnosti.

 

Saobraćaj u centru Sarajeva se odvija bez problema i zasad sve protiče mirno. Skup osigurava veći broj pripadnika policije.

 

Danas je u Tuzli, Bihaću, Sarajevu, Zenici i Mostaru najavljeno okupljanje kojim će građani obilježiti godišnjicu protesta održanih u tim gradovima, ali i iskazati nezadovoljstvo socijalnim i stanjem u privredi te uputiti, kako je najavljeno, nove zahtjeve vlastima.

 

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona jučer su pozvali građane da na dostojanstven način obilježe godišnjicu februarskih protesta, te napomenuli kako je MUP TK sačinio operativni plan kako tokom protesta ne bi došlo do problema.

 

Inače, povodom najava o mogućem okupljanju građana povodom obilježavanja godišnjice protesta održanih 7. februara prošle godine, formiran je Operativni štab, u skladu sa sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona, čiji su članovi predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, Federalne uprave policije, Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije BiH.

 

Jučer je iz MUP-a Kantona Sarajevo saopćeno kako MUP "do danas (petak) nije zaprimio zvaničan zahtjev za održavanje protestnog okupljanja građana".

 

"Mi uvažavamo i podržavamo legitimno pravo građana na mirna okupljanja, te ćemo u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati", saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo jučer. Naglašeno je kako policija neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI