Kampanja za očuvanje okoline urodila plodom

Nova šansa za Sutjesku: Nema izgradnje malih hidroelektrana?

Hronika 05.02.15, 13:02h

Nova šansa za Sutjesku: Nema izgradnje malih hidroelektrana?
Sporni prijedlog Prostornog plana NP Sutjeska je u utorak povučen sa dnevnog reda 2. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, čime je pitanje izgradnje malih hidroelektrana u tom području ponovo dovedeno u pitanje.

 

 

 

Đorđije Milanović, Arbor Magna: „Tražili smo od Vlade RS povlačenje tačke 32. sa dnevnog reda Skupštine. Zašto raspravljati o planu koji je prije godinu dana povučen sa dnevnog reda uz obrazloženje da se treba dodatno ispitati uticaj hidroelektrana na životnu sredinu, a u međuvremenu, po ovom pitanju, ništa nije razmatrano“.

 

Bez dodatnog obrazloženja Vlada RS je u utorak pred sam početak sjednice Narodne skupštine povukla Prijedlog Prostornog plana NP Sutjeska, za koji organizacije civilnog društva i stručne institucije smatraju da je sporan iz dva aspekta, uvrštavanjem hidroelektrana u sam plan i zonacijom, koja neke od najvrijednijih dijelova parka stavlja u treću zonu zaštite.

 

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu: „Jako smo ohrabreni i djelimično iznenađeni ovako pozitivnim aktom Vlade. Očekujemo u konačnici raskidanje koncesionih ugovora i otvaranje šire stručne rasprave o samoj suštini zaštićenih područja. Sutjeska će ostati očuvana i za to ćemo koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva“. 


    
Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki. 

(BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI