Grčki ministar finansija Janis Varoufakis upozorava

EU plan štednje za Grčku loš je za cijelu Evropu!

Front 01.02.15, 17:18h

EU plan štednje za Grčku loš je za cijelu Evropu!
Ne zaboravimo da sve ovo nije samo grčka kriza. Imamo Italiju čiji je dug neodrživ, Francusku kojoj deflacija puše za vrat, a čak je i Njemačka ušla u deflaciju, rekao je ministar

 

Grčki ministar finansija Janis Varoufakis, koji je u nedjelju u Parizu počeo evropsku turneju, tvrdi u intervjuu objavljenom u nedjelju da je program štednje koji se provodi u njegovoj zemlji "vrlo loš za čitavu Evropu".

 

"Osporavamo taj program ne samo zato što nije dobar za Grčku nego jstoga što je i jako loš za cijelu Evropu", kazao je Varufakis sedmičniku To Vima.

 

"Ne zaboravimo da sve ovo nije samo grčka kriza. Imamo Italiju čiji je dug neodrživ, Francusku kojoj deflacija puše za vrat, a čak je i Njemačka ušla u deflaciju", rekao je ministar.

 

Varufakis se u nedjelju u Parizu treba susresti s kolegom Michelom Sapinom i ministrom gospodarstva Emmanuelom Macronom. Potom će otputovati u London i Rim, ali zasad nije predvidio posjet Berlinu, koji je najnepopustiljiviji spram Atine.

 

Ton grčkog ministra finansija, nakon njegovog prošlosedmičnog žučnog izjašnjavanja o "trojci", međunarodnim izaslanicima zaduženim za nadzor budžetske stege u Grčkoj, u ovom je intervjuu ipak bio pomirljiviji.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI