Sad je na lideru HDZ-a da se 'dokaže'

Formiranje vlasti: Hoće li Dragan Čović kočiti ili potencirati napredak?

Front 01.02.15, 12:02h

Formiranje vlasti: Hoće li Dragan Čović kočiti ili potencirati napredak?
Iako se mnogi pribojavaju da bi Dragan Čović mogao kočiti formiranje vlasti u Federaciji BiH, koja nije uspostavljena ni skoro četiri mjeseca nakon Općih izbora u zemlji, takav potez mogao bi, zapravo, biti samoubilački za samog lidera HDZ-a BiH - piše novinska agencija Patria.

 

Izvori bh. novinske agencije Patria iz krugova međunarodne zajednici tvrde da veliki broj stranih zvaničnika nije bio oduševljen pobjedom Dragana Čovića na posljednjim izborima u BiH, prije svega zbog njegovog dovođenja u vezu sa aferama u kojem je državna kasa oštećena za višemilionske iznose.

 

- Čović ne kotira dobro kod značajnog broja stranih diplomata, a koji su pokazali interes da pomognu Bosni i Hercegovini. Sada je na njemu da li će ih razuvjeriti ili će jaz između sebe i međunarodne zajednice produbiti – tvrdi ovaj izvor.

 

- A, baš je ovo vrijeme u kojem će Čović pokazati svoje pravo lice. On će pokazati da li zaista radi u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana, ili je u stanju blokirati napredak cijele zemlje zbog ličnih interesa, ili još gore zbog interesa predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je do sada više puta pokazao da je neprijatelj svih naroda u BiH.

 

Izvori agencije Patria tvrde da na Čovića ozbiljnih zamjerki ima i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pred kojom će lider HDZ-a BiH također morati dokazati da želi mir, stabilnost i prosperitet u regionu, piše Patria.

 

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) sinoć je u Tuzli potvrdio da će podržati izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, čime je otkočeno formiranje vlasti u ovom bh. entitetu i napravljen iskorak ka formiranju i državne vlasti, no pobjedniče stranke, a na prvom mjestu HDZ BiH, morat će pokazati veliku ozbiljnost i prilikom raspodjele ministarskih pozicija u Federaciji, gdje također može doći do blokiranja daljeg formiranja vlasti u Federaciji, a samim tim i BiH, piše NAP. 

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI