BEZ SUKOBA I POTRESA

Posao skoro završen: Evo ko će biti novi državni ministri u BiH...

Front 31.01.15, 19:44h

Posao skoro završen: Evo ko će biti novi državni ministri u BiH...
Najveći dio posla je završen i očekuje se da će sve biti privedeno kraju bez ikakvih sukoba i potresa

 

Izvor: Dnevni list

 

 

Strankama koalicije koje imaju većinu u Parlamentu BiH – SDA, DF-u i Savezu za promjene u kojem su SDS, PDP i NDP – ostalo je dogovoriti se o raspodjeli još dvije, odnosno tri pozicije u Vijeću ministara.


Najveći dio posla je završen i očekuje se da će sve biti privedeno kraju bez ikakvih sukoba i potresa.

 

 Poznata i imena

 

Već idućeg tjedna Predsjedništvo BiH bi napokon moglo imenovati mandatara za sastav novog Vijeća ministara i to će, poznato je, biti Denis Zvizdić iz SDA, kojoj je po broju osvojenih mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ali i po principu rotacije, pripalo to mjesto.

 


Kako su, prema onome što je već dogovoreno, podijeljena državna ministarstva između SDA, DF-a i Saveza za promjene? Osim predsjedatelja, Vijeće ministara ima devet ministara.


Barem ovog trenutka nepoznanica je iz koje stranke će biti budući ministar vanjskih poslova, a u sljedećih nekoliko dana će i to biti riješeno. Naravno, treba imati izvjesnu dozu rezerve prema onome što je već dogovoreno, jer dosadašnje iskustvo svjedoči da su moguće izmjene u zadnji trenutak.
 

Zajedno će SDS, PDP i NDP imati svoje ljude na čelu tri ministarstva. SDS će dati ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i ministra sigurnosti. Mladen Bosić i njegova stranka već su odlučili da to bude Mirko Šarović, nekadašnji član Predsjedništva BiH.


 

On je već bio državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dobro je radio taj posao, ocjenjivan je i kao najbolji i najuspješniji ministar u vladi Vjekoslava Bevande, ali je prošle godine na ultimativan zahtjev SNSD-a smijenjen. Zasigurno će, s obzirom da mu ne trebaju posebne pripreme jer odlično poznaje odnose u Ministarstvu i kompletan resor, nastaviti putem koji je sam napravio. Dragan Mektić, aktualni šef državne Službe za poslove sa strancima, bit će novi ministar sigurnosti kao kadar SDS-a.

 

Ništa od široke koalicije

 

Ostalo je još da Savez za promjene sa HDZ-om dogovori kome će pripasti pozicija ministra vanjskih poslova, a kome ministra financija i trezora, jer su za taj resor zainteresirane i jedna i druga strana. Kako god, već se zna da će Igor Crnadak iz PDP-a biti ili šef bh. diplomacije ili šef državne blagajne.
 

HDZ traži za sebe ministarstva obrane i pravosuđa i, kako doznajemo, to je gotova stvar. Ova stranka dobit će pravo prva birati između Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva financija i trezora, a Savez za promjene neće s te strane praviti nikakve probleme.


Naši izvori kažu da HDZ i dalje važe i da još uvijek nije odlučio koje će od ta dva ministarstva preuzeti. Za razliku od Saveza za promjene koji je odredio tko su budući ministri, HDZ imena još drži u tajnosti. Neslužbeno, HDZ traži i četiri pozicije zamjenika ministara, ali koalicijski partneri očekuju da smanji apetite i bude realniji u zahtjevima.


SDA će, osim predsjedatelja Vijeća ministra, imati svoje ljude na čelu dva ministarstva, ali s imenima novih ministara ni ova stranka ne izlazi u javnost. Za sad je izvjesno da će budući državni ministar prometa i veza biti iz SDA. Ostaje da se SDA i DF dogovore tko će dati ministra za ljudska prva i izbjeglice i ministra civilnih poslova. Demokratska fronta će svakako imati jedno ministarstvo, a prema našim izvorima, već je dogovoreno da DF-u u raspodjeli pripadne pozicija zamjenika ministra vanjskih poslova.

 

Nema ništa od velike koalicije

 

Prema onome kako se situacija odvija u međustranačkim razgovorima, još više prema stavovima DF-a, SDA i Saveza za promjene, nema ništa od najava da bi mogla biti formirana takozvana široka koalicija na državnoj razini u koju bi ušli SNSD i SBB. Prema informacijama s kojima raspolažemo, iza svega stoji vješto konstruirana priča lansirana iz nekih banjolučkih, sarajevskih i mostarskih krugova koja je do javnosti prvo došla preko beogradskih medija.

 

Kako bi sve bilo uvjerljivije, u priču je ubačena i međunarodna zajednica, odnosno Europska unija s tvrdnjom da ona zagovara široku koaliciju. Iz SDA i Saveza za promjene su hladno poručili da od toga nema ništa i da nikakve nove koalicije u kojoj bi bili SNSD i SBB neće biti bez obzira što bi to odgovaralo HDZ-u.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI