Nevjerovatno: Uspješno liječe bolesnike izmetom

Inovativni naučnici: Nismo mislili da ćemo nakon doktorata kakicom spašavati ljudske živote, ali eto nas tu!

Hronika 31.01.15, 13:11h

Inovativni naučnici: Nismo mislili da ćemo nakon doktorata kakicom spašavati ljudske živote, ali eto nas tu!
Naučnici pretvaraju fekalije u spasonosni lijek

 

Osim krvi, krvne plazme, spermija i jajašaca, u Americi se odnedavno može donirati i stolica. Naime, neprofitna organizacija OpenBiome donorima plaća za svaku kakicu, a godišnje se na ovaj način može zaraditi i do 13.000 dolara.

 

OpenBiome od 2013. procesira i isporučuje pošiljke prerađene stolice širom SAD-a. Kupci su uglavnom pacijenti koji boluju od crijevne infekcije uzrokovane bakterijom Clostridium difficile.

 

Dotična bakterija uzrokuje ozbiljne gastrointestinalne probleme oboljelima. Antibiotici pomažu, ali bakterija se često vraća čim prestane tretman pa su pacijenti prisiljeni na beskrajne terapije koje ih sve više i više slabe.

 

No, uvođenjem zdrave fekalne tvari u crijeva oboljelih (endoskopijom, nazalnim cijevima ili u kapsulama), bakterija se može pobijediti.

 

Nije lako pronaći donora za takvo što pa su mnogi pacijenti počeli tretman u kućnoj radinosti, koristeći se fekalijama rodbine ili prijatelja. Upravo je jedan takav pacijent ponukao svog prijatelja da osnuje OpenBiome, organizaciju koja je do sada isporučila više od 2.000 ovakvih tretmana u 185 američkih bolnica.

 

 

ilustracija-2

 

 

'Svi oni smatraju kako zarađuju na lak način. Ipak, vole kad im kažemo, 'Vidi, tvoja je kakica upravo pomogla gospođi koja je bila bolesna devet godina da napokon izađe iz kuće'.'

 

Većina donora su studenti obližnjeg univerziteta te ljudi koji redovno vježbaju u teretani u susjedstvu laboratorija.

 

Fekalna tvar zasad se koristi samo u tretiranju C. difficile bakterije, ali OpenBiome šalje mnoge uzorke u brojne laboratorije za medicinska istraživanja.

 

U međuvremenu, Smith i kolege iz OpenBiomea traže nove, potencijalne donore. 'Nikad nisam mislio da ću nakon doktorata završiti tako da ljudima šaljem kakicu poštom, ali eto me tu', zaključio je doktor Mark Smith.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI