Neobične ideje u komšiluku

Svećenik bi nakon derneka partijanere odriješio grijeha i služio 'Ultra misu' na latinskom uz DJ-a

Zabava 31.01.15, 09:18h

Svećenik bi nakon derneka partijanere odriješio grijeha i služio 'Ultra misu' na latinskom uz DJ-a
Ideja svećenika Starokatoličke crkve dr.sc. don Ivice Križa još je u fazi pregovora s organizatorima, partijaneri bi prije (možda i poslije, nije još definirano) višednevnog partya dobili odriješenje grijeha, na tradicionalnoj latinskoj misi uz mixeve odabranog DJ-a u pozadini te pružanje znaka mira uz riječi “Peace brother peace"

 

“Bože oslobodi”, donedavno je bio uobičajeni komentar kakvog prosječnog splitskog penzionera pri susretu s, recimo, uobičajenim posjetiocem festivala elektronske glazbe. Pogotovo ako bi se taj susret dogodio u večernjim satima. No, srećom je Split posljednje dvije godine “pogodio” Ultra Europe festival – osim mjerljivih učinaka na pojedinačne te gradske (pa i državne) financije, osim imidža mediteranskog grada u najpozitivnijem smislu i kozmopolitskog ugođaja tih nekoliko dana, dolaskom Ultra Europe razbijene su predrasude o “drogiranim partijanerima”. Mladi iz cijelog svijeta, na desetke hiljada njih, zabavljaju se gradom i na Poljudu uz gotovo nepostojeće ekscese.


Što je dovelo do “logične” evolucije cijele stvari. Ako i ne odobravaju cijeli taj “šušur” glavni i odgovorni najmasovnije vjere u Hrvata, one Rimokatoličke, ima tko hoće preuzeti brigu o jaganjcima Božjim.


A taj netko je svećenik Starokatoličke kršćanske crkve, predavač na Protestantskom teološkom učilištu “Mihael Starin”, doktor religijskih znanosti, lovac koji je ujedno predsjednik Udruge za zaštitu životinja Tetrijeb u Prezidu te po vlastitom priznanju veliki ljubitelj Ultra festivala i elektronske glazbe, Ivica Križ.


Don Križ je zamislio naime – Ultra misu! I već je ostvario neke kontakte s organizatorima, ponudivši im svoj prvi “draft” kako bi izgledala (i zvučala) misa za Ultre na Poljudu. Ako se zamisao don Križa (jednostavno je nemoguće izbjeći onu latinsku “nomen est omen”) ostvari, bit će to dan za pamćenje.


- Zamislio sam je kao tradicionalnu latinsku misu koja je miks modernog i tradicije, na latinskom i engleskom jeziku. Jedan spoj kojeg su uspjeli ostvariti recimo “2Cellos”, tradicionalnu misu pretvoriti u nešto novo. Zbog toga tražim DJ-a s kojim bi dogovorio i uskladio nastup. Razgovarao sam o svojoj ideji i s don Ivanom Grubišićem, saborskim zastupnikom, podržao me, no ujedno upozorio na moguće posljedice. - kazao nam je očigledno entuzijastični i mladi svećenik. Podsjetio je da se već koju godinu u Švedskoj održavaju, u crkvama, slične glazbene “Ultra” mise te da je pastva to jako dobro prihvatila.


No, možda su najzanimljivije intervencije don Križa u produkcijskom smislu u jednu, reklo bi se zadanu, formu poput mise. U projektu najznačajniji latinski izrazi korišteni u misi, koriste se u remixu, dok neke druge rečenice svećenika tijekom službe idu zajedno s – Ultra muzičkom podlogom u pozadini, podijelio je svoju viziju svećenik.


Koriste se također, jer ipak je u pitanju prava misa, oltar, raspelo, tu bi trebali biti i ministranti, predviđena je i pričest... “Rivers od Babylon” Boney M.-a je apsolutni hit, dok će se tijekom tradicionalnog rukovanja (mir s tobom) s ozvučenja čuti remix “Peace brother peace”.


Priupitali smo organizatore što misle o svemu, no event manager Dunja Dragojević nije bila upoznata s “pismom namjere” svećenika. Kako je sve u fazi pregovora i tek se prema našim informacijama tijekom veljače don Križ treba sastati s Igorom Rokijem, prokuristom i jednim od vlasnika Adria MM produkcije (tvrtka koja je i dovela Ultra festival u Split te je do sada javno uglavnom zastupao direktor Joe Bašić), još uvijek nije sigurno hoće li se ova, eufemistički rečeno neobična, ideja i – realizirati.

 

(dalmacijanews.hr, DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI