SUKOBI SVJETSKIH SILA PREKO SARAJEVA

Vladimir Putin prijeti BiH: Ne šaljite oružje Ukrajini! I sami ste prošli bratoubilački rat...

Front 30.01.15, 21:21h

Vladimir Putin prijeti BiH: Ne šaljite oružje Ukrajini! I sami ste prošli bratoubilački rat...
Izvoz oružja u Ukrajinu vrijedan je 5 milijuna eura

Rusija je zatražila od Bosne i Hercegovine da ne šalje streljivo Ukrajini jer je i sama prošla “bratoubilački rat”. Oko izvoza streljiva u Ukrajinu u BiH je otvoren pravi mali rat između Milorada Dodika i bošnjačke strane.

 

Ostavka ministra

Predsjednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik drži stranu Rusiji pa je njegov ministar Boris Tučić podnio ostavku, odbijajući dati dozvolu za izvoz streljiva. Tučić je tvrdio da se nalazi pod velikim pritiskom da odobri taj izvoz. S druge strane, proizvođači streljiva tvrde da je Dodikov ministar vanjske trgovine njihov zahtjev mjesecima držao u ladici.

 

Unis grupa, u čijem su sastavu vojne tvornice iz Konjica, Goražda, Sarajeva, Viteza i Novog Travnika, još u rujnu je zatražila od Ministarstva vanjske trgovine dozvolu za izvoz vojne opreme u Ukrajinu. Ministarstvo im je moralo najkasnije u roku od 60 dana odgovoriti, ali to nisu učinili. Suvad Osmanagić, direktor Unis grupe, jučer je objavio da je podnio tužbu protiv čelnih ljudi u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prenio je Radio Slobodna Europa. Osmanagić upozorava da je posao s Ukrajinom od ključne važnosti za jednu od rijetkih profitabilnih industrija u zemlji. Posao s Ukrajinom vrijedan je pet milijuna eura.

 

Rusija izvoz streljiva iz BiH u Ukrajinu pokušava spriječiti diplomatskim putem pa je početkom ovog tjedna pozvala veleposlanika BiH u Moskvi na razgovor kako bi mu izrazili zabrinutost, prenose banjolučke Nezavisne novine.

 

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je službeni apel vlastima BiH protiv slanja oružja u Ukrajinu. “Takav potez u trenutku kad je eskaliralo nasilje na jugoistoku Ukrajine neće pomoći mirnom rješenju problema i dovest će do novih civilnih žrtava”, poručuje se u priopćenju objavljenom u četvrtak.

 

Odluka Predsjedništva

Sukob oko slanja streljiva u Ukrajinu ponovno je pokazao kako je Federacija BiH i dalje proamerička i prozapadna, dok drugu polovicu BiH, Republiku Srpsku, njezin lider Milorad Dodik sve više okreće prema Rusiji, a protiv NATO-a i SAD-a. Što će na kraju biti s poslom s Ukrajinom, još je neizvjesno jer zadnju riječ o izvozu oružja donosi tročlano Predsjedništvo BiH. Na izborima u listopadu Dodikova je stranka izgubila mjesto srpskog člana Predsjedništva jer je najviše glasova dobio kandidat antidodikovske opozicije Mladen Ivanić koji je jučer izjavio da BiH bez snažne podrške međunarodne zajednice ne bi trebala izvoziti oružje u zemlje u kojima traje sukob.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

BLIN
KOMENTARI