Prikupljen dovoljan broj potpisa za pokretanje inicijative

Građani rekli jasno 'NE' hidroelektranama u NP Sutjeska

Hronika 30.01.15, 13:11h

Građani rekli jasno 'NE' hidroelektranama u NP Sutjeska
Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu kaže da su potpisi skupljani u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj


    
Preko 6.000 građana je potpisalo peticiju, što je duplo više nego što je bilo potrebno za pokretanje građanske inicijative kojom se od Narodne skupštine RS traži donošenje zaključka da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa. 

 

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu kaže da su potpisi skupljani u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj: 'Ovim smo htjeli omogućiti građanima da se izjasne po ovom pitanju. Sada smo sigurni da je i šira javnost na našoj strani, a ovdje se nećemo zaustaviti, te ćemo koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da odbranimo Sutjesku'. 


    
Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

 

„Na dnevni red predstojeće Narodne skupštine na usvajanje stigao je sporni prijedlog Prostornog plana NP Sutjeska koji je identičan sa prijedlogom koji je povučen sa dnevnog reda Narodne skupštine u februaru prethodne godine. Ovo smatramo apsurdnim, jer su naučna i stručna javnost, te građani RS jasno rekli da ne žele izgradnju malih hidroelektrana u NP Sutjeska. Stoga od nadležnih tražimo da se ova tačka povuče sa dnevnog reda", kaže Đorđije Milanović, predstavnik Arbor Magna: 

 

Nenad Ikonić iz Spasilačkog kluba Wolf u Foči kaže: „Obzirom da živim na Tjentištu, poručujem da je lokalno stanovništvo ogorčeno odlukom o izgradnji malih hidrocentrala u NP Sutjeska. Kanjon Hrčavke je jedan od najatraktivnijih kanjona za razvoj avanturističkog turizma u regionu, na čemu trenutno radimo, a uvjereni smo da će to izuzetno obogatiti turističku ponudu u Nacionalnom parku“.

 

Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki. 

 

(BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI