VIDEO/ YEHAN JEHAN, 'ANTIMATTER PEOPLE' I NJIHOV NOVI SINGLE

Sin Dade Džihana ide tatinim stopama: Pogledajte spot 'No Need to Be Small'

Showbizz 30.01.15, 11:30h

 Sin Dade Džihana ide tatinim stopama: Pogledajte spot 'No Need to Be Small'
Antimatter People, mladi je londonski bend u usponu koji ima sve više poklonika i koji je nedavno promovisao svoj novi single „No need to be small“

.

Njihova muzika ima korijene u rock psihodeliji, a muzička kritika kaže da je mnogo složenija od toga i zvuči svježe i eklektično. Posebno se hvale njihovi živi nastupi. O njima je čak pisao i prestižni britanski magazin Wanderland rekavši da je „ono što  momci rade ozbiljno, planirano i kvalitetno“.


Kuriozitet vezan za sastav Antimatter People je činjenica da se na njegovom čelu nalazi mladi Yehan Jehan (Jehan Džihan), Bosanac porijeklom i sin poznatog sarajevskog muzičara i kompozitora Dade Džihana, nekadašnjeg člana Zabranjenog Pušenja i Top Liste Nadrealista.


„Teško je opisati vlastiti muzički stil, ali ono što pouzdano mogu reći je da je ovo što mi radimo fuzija muzičkih stilova iz raznih dijelova svijeta koja popirima elemente klasične psihodelije, elektronike i progresivnog rocka”, pojašnjava za DEPO portal mladi Yehan Jehan.


S obzirom da dolazi iz muzičke porodice, te da je sin Dade Džihana, pitanje koje se prirodno nameće je koliko je slavni otac uticao na razvoj Yehanovog umjetničkog stila i ukusa. Yehan od tog uticaja čini se ne bježi i sretan je zbog toga što je oduvijek bio okružen muzikom i svesrdno podržan da se razvija u tom pravcu, pa kaže:


„Djetinjstvo mi je obilježeno muzikom. Sjećam se kako sam vrlo udobno spavao između bubnjeva i klavijatura na probama moga oca. Roditelji su mi dali kvalitetnu dozu funka i soula, ali kao dijete ja sam imao i svoj mali svijet u kojem su postojali i Michael Jackson i Spice Girls.“


Činjenicu da je Bosanac porijeklom ovaj mladi muzičar ne smatra ni prednošću ni manom. Ne voli se vezivati za koncepte nacionalne pripadnosti i želi ostati otvoren za uticaje iz cijelog svijeta. Ipak, nada se skorašnjem nastupu svoga benda u Sarajevu čiju scenu smatra izuzetnom uključujući i publiku koja je do sada izvrsno reagovala na muziku koju rade Antimetter People.


Pored Yehana, koji je najprije eksperimentirao sam, u međuvremenu su se sastavu pridružili Eliott Arndt (flauta, perkusije, sempler), Mikko Hirvikallio (gitara, klavijature), Spencer Lezaja (bas) i Callum Brown (bubanj). Nastali su tako „Antimatter People“ ili „ljudi antimaterije“ koji ove godine izdaju i svoj prvi album.


A do tada svojoj publici nude nedavno urađen single i spot - No Need to Be Small:

 

 

(DEPO PORTAL/J. Kratović)

 

BLIN
KOMENTARI