Zagužvalo oko izvoza oružja u Ukrajinu

Mladen Ivanić: Da je mene poslušao, Tučić bi danas bio ministar...

Front 29.01.15, 18:55h

Mladen Ivanić: Da je mene poslušao, Tučić bi danas bio ministar...
Tema izvoza oružja u Ukrajinu se pretvorila u unutrašnjopolitičko pitanje više nego što je objektivno bilo potrebno

 

Evidentno je da je sada odgovornost na zamjeniku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermini Salkičević-Dizdarević jer je ministar Boris Tučić prenio ovlaštenja - izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

 

Naglasio je da Predsjedništvo BiH u skladu sa zakonom nema obaveza, osim da kaže svoj stav, te da o ovom pitanju nije obavilo nikakvu raspravu, niti sjednicu.

 

Ivanić je iznio lični stav da bez ozbiljne međunarodne podrške i jasnog stava, zemljama u kojima postoji sukob ne treba isporučivati oružje.

 

- Predsjedništvo ne može donijeti odluku, niti da odobri niti da ospori. Mi to zakonsko ovlaštenje nemamo - dodao je Ivanić.

 

Svojom ostavkom Tučić je, smatra Ivanić, u suštini predao odgovornost i omogućio zamjenici ministra da ukoliko želi potpiše odluku, što joj zakonski niko ne može osporiti.

 

- Da li će Predsjedništvo BiH biti u stanju da ima zajednički stav ovim povodom, to je nešto što ćemo vidjeti. Da je mene poslušao Tučić bi danas bio ministar, a ne bi ništa potpisivao dok Predsjedništvo BiH ne donese stav - rekao je Ivanić.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI