Hoće li ih ISIS predati?

Brojni novinari na granici Turske čekaju oslobađanje jordanskog pilota i japanskog novinara

Hronika 29.01.15, 18:01h

Brojni novinari na granici Turske čekaju oslobađanje jordanskog pilota i japanskog novinara
- Nakon što je jučer vlada Jordana saopćila da je ISIS spreman na razmjenu zarobljenog jordanskog pilota Moaza Al-Kasasba za Sajidu Al-Rishawi, koja se u Jordanu nalazi u pritvoru zbog terorizma, veliki broj novinara od koji su većina iz Japana pristigli su u mjesto Akcakale u Sanliurfi


Nakon navoda da će jordanski pilot i japanski novinar, koji se nalaze u rukama terorističke organizacije ISIS-a, biti oslobođeni, novinari od jučer čekaju ispred graničnog prelaza Akcakale u turskom gradu Sanliurfi nedaleko od granice sa Sirijom, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Nakon što je jučer vlada Jordana saopćila da je ISIS spreman na razmjenu zarobljenog jordanskog pilota Moaza Al-Kasasba za Sajidu Al-Rishawi, koja se u Jordanu nalazi u pritvoru zbog terorizma, veliki broj novinara od koji su većina iz Japana pristigli su u mjesto Akcakale u Sanliurfi.

 

Novinari su noć proveli u centru Sanliurfe nakon što japanski novinar sinoć nije oslobođen.

 

Novinari su jutros ponovo sigli na granični prelaz Akcakale gdje čekaju njegovo oslobađanje.

 

S druge strane, Iračanka Sajida Al-Rishawi, koju teroristička organizacija ISIS želi razmjeniti za jordanskog pilota, još uvijek se nalazi u Jordanu.

 

"Sajida al-Rishawi još uvijek je u Jordanu", izjavio je jordanski ministar informisanja Mohamed al-Momani na konferenciji za novinare održanoj danas.

 

Al-Momani je kazao da Jordan traži garanciju od ISIS-a da je zarobljeni jordanski pilot Moaz Al-Kasasba još uvijek živ prije nego što se postigne dogovor o razmjeni.

 

Militantna grupa je zarobila Al-Kasasbu u decembru kada se njegov borbeni avion srušio u sirijski grad Raqqa. Jučer je Al-Momani kazao da je Jordan u zamjenu za Al-Kasasbu spreman pustiti Al-Rishawi koja je na smrt osuđena 2005. godine, zbog bombaškog napada u Ammanu.

 

Kasno sinoć ISIS je objavio audio snimak u kojem Japanac Kenji Goto, kojeg je zarobila militantna grupa, upozorava da će Al-Kasasba biti ubijen ako se ne udovolji zahtjevima ISIS-a. Snimak je pušten u javnost nakon isteka roka od 24 sata za oslobađanje Al-Rashawi koji je postavio ISIS.

 

Parlament Jordana je u međuvremenu kazao da ISIS nije ozbiljan o pitanju dogovora o razmjeni. U saopćenju za javnost, Parlament tvrdi da ISIS ima "loše namjere" u vezi s razmjenom.

 

Prošlog ljeta, snage ISIS-a su ostvarile kontrolu nad velikim dijelovima teritorija Sirije i Iraka i ubile hiljade ljudi. Teroristička organizacija je osvojene teritorije kasnije proglasila "islamskim halifatom".

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI