NIJE NI ČUDO ŠTO SU U SITUACIJI U KAKVOJ JESU

Pet stvari koje morate da znate o Grcima, a vjerovatno ih niste znali

Hronika 29.01.15, 15:41h

Pet stvari koje morate da znate o Grcima, a vjerovatno ih niste znali
Odnosi EU i Grčke su poslednjih nekoliko godina zategnuti. Sami Grci imaju svoja uvjerenja kada je u pitanju EU, a ona se kose sa svim stereotipima o njima i kakvi zaista jesu

Grčka je poslije vandrednih parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila ljevičarska partrija Siriza, dospjela u žižu svjetske javnosti zbog najavljenog ukidanja mjera štednje kojima je trebalo da se otplate zajmovi međunarodnih kreditora u iznosu od 240 milijardi dolara.

 

Novi premijer, Aleksis Cipras najavio je restruktuiranje vladinog duga i “obračun” sa EU pa stoga i ne čude njegove oštre izjave u javnosti, koje su uznemirile pojedine države i njihove lidere.

 

Odnosi EU i Grčke su posljednjih nekoliko godina zategnuti. U sljedećih nekoliko redova pročitat ćete kako zapravo ova jugoistočna evropska država i njeni stanovnici gledaju na evrozonu.

 

BRIGA IH ZA EU

Grci malo mare za EU. Samo trećina stanovnika ima pozitivan stav prema EU, prema istraživanju koje je sprovedeno u proljeće prošle godine. Oko 17 odsto njih misli da su evropske integracije bile dobre za Grčku.

 

NE ŽELE POVRATAK DRAHME

Uprskos njihovom frustriracijama sa EU, i uprkos spekulacijama da će rekonstruiranje grčkog duga dovesti do odustajanja od jedinstvene evropske valute, 69 posto Grka želi da se euro zadrži odnosno da se ne vrate drahme u opticaj.


 

NE MIJEŠAJTE SE U NAŠE POSLOVE

Grčka se protivi mešanju EU u njihove unutrašnje poslove i probleme. Više od 86 posto građana smatra da se evropski partneri previše upliću u rad vlade, a 67 posto misli da je takvo miješanje neefikasno.

 

EU NAS NE VOLI

Grci se osjećaju odbačeno od strane evropskih partnera. Skoro pa većina stanovnika, 85 posto njih, kažu da EU zaista ne razumije koje su potrebe građana. A 74 posto Grka je ocijenilo da je neadekvatna i nedovoljna finansijska pomoć EU državama članicama.

 

VRIJEDNI SMO I ODANI

Grci vide sebe drugačije nego što ih vide ostali. Kontradiktorni stereotipi mogli bi da iskomplikuju bilo koji dogovor za rješavanje nove grčke ekonomske krize. Oni sebe vide kao najvrjednije Evropljane, pokazalo je istraživanje iz 2012. godine. Britanci, Nijemci, Španci, Poljaci i Česi, Grke vide kao najveće ljenjivce.

 

Nije to sve. Oni sebe vide i kao najodaniju naciju, dok Francuzi, Nijemci i Česi smatraju da su oni najmanje pouzdani.

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI