VIDEO/ Islam - običaji i predrasude

Šta su četiri Amerikanke naučile od Edine Leković nakon što su 24 sata provele pod hidžabom?

Lifestyle 29.01.15, 12:24h

Šta su četiri Amerikanke naučile od Edine Leković nakon što su 24 sata provele pod hidžabom?
Smatram da Amerikanci, kad vide ženu s hidžabom, to doživljavaju kao simbol ugnjetavanja", rekla je jedna od žena koje su pristale sudjelovati u eksperimentu

 

Ekipa BuzzFeeda odlučila se na mali eksperiment - zamolili su četiri žene da na 24 sata nose hidžab.

 

Za početak su ispitali što misle o ovom običaju i ispitali imaju li predrasude.

 

"Smatram da Amerikanci, kad vide ženu s hidžabom, to doživljavaju kao simbol ugnjetavanja", rekla je jedna od žena koje su pristale sudjelovati u eksperimentu.

 

Nakon toga, pozvali su Edinu Leković, muslimanku koja hidžab nosi više od 20 godina, da održi malo predavanje o ovoj kompleksnoj temi. Edina im je objasnila da hidžab u osnovi predstavlja simbol skromnosti te način da žena svoje intelektualne sposobnosti stavi ispred fizičke ljepote i seksualnosti.

 


Nakon toga, prošetale su gradom i ubrzo shvatile da je negativnih reakcija vrlo malo. Osim nekoliko slučajeva u kojima su muškarci neugodno buljili u njih, sudionice eksperimenta zaključile su da je najveće iznenađenje to koliko malo pozornosti hidžab zapravo dobiva.

 

A na kraju eksperimenta, morale su dati svoje mišljenje o tome što se promijenilo.

 

"Žena bi trebala imati slobodu nositi što god želi. A ako je hidžab ono što želiš nositi, onda je to ono što trebaš nositi", bio je zaključak jedne od sudionica.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI