Skraćen put između Sarajeva i Tuzle

Svečano probijen tunel 'Karaula'

Hronika 28.01.15, 15:13h

Svečano probijen tunel 'Karaula'
Tunel Karaula na magistralnoj cesti M-18 Šićki Brod - Sarajevo, dionica Kladanja-Podpaklenik, danas je svečano probijen.

 



Po okončanju izgradnje tunela, mostova i trase na cesti M-18 postojeća dionica bit će skraćena za 3,6 km, a najviša tačka prijevoja spuštena za 100 metara, čime će put između Tuzle i Sarajeva biti skraćen i omogućen brži protok ljudi i roba.



Dužina tunela Karaula je 902 m, izvođač radova je austrijski Strabag, a podizvođač bosanskohercegovačka kompanija Entea.



Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić izjavio je na svečanosti da mu je ovo najdraži projekt u četverogodišnjem mandatu na koji je vrlo ponosan jer je bio više nego potreban građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona.



Dodao je da je ovim projektom dokazano da domaće kompanije mogu izvoditi najsloženije projekte, jer je ovdje riječ o jednom od najdužih tunela na magistralnim cestama u BiH u koji će biti ugrađena najmodernija oprema.



Bijedić je istakao da će ovim tunelom Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton biti i energetski povezani kako bi u slučaju nestanka električne energije u jednom kantonu bilo omogućeno snabdijevanje iz drugog.



Direktor javnog predueća Ceste FBiH Filip Vujeva pohvalio je sve koji su učestvovali u projektu i sav dosadašnji posao obavili kako je bilo predviđeno.



Naglasio je da bi bez ličnog angažmana ministra Bijedića realizacija ovog projekta bila upitna.



Radovi na probijanju tunela Karaula započeli su 13. augusta 2014. godine, a planirano je da tunel bude otvoren za saobraćaj do kraja 2015.



Vrijednost projekta iznosi 24,2 miliona KM.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI