Od 1. januara 2015. drugačija pravila

Slobodno tržište električne energije u BiH je mrtvo slovo na papiru: Kupci dobili samo prijetnje!

Hronika 27.01.15, 21:49h

Slobodno tržište električne energije u BiH je mrtvo slovo na papiru: Kupci dobili samo prijetnje!
Iako su bili u obavezi, ni ministarstva energetike RS-a i Federacije BiH, kao ni agencije za energetiku nisu sačinili podzakonske akte kojima bi u praksi zaživjelo slobodno tržište električne energije

 

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) donijela je Odluku o obimu, uslovima i vremenskom rasporedu otvaranja tržišta u BiH na osnovu Zakona o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH, koja je na snagu stupila 1. januara 2015. godine.

 

Ovom odlukom učesnici na tržištu električne energije su: kvalifikovani kupci, proizvođači, trgovci i snabdjevači, uključujući i domaćinstva. A suština "otvaranja tržišta električne energije" je da od 1. januara tekuće godine svi kupci imaju pravo da kupuju električnu energiju na otvorenom tržištu i zaključuju ugovor o snabdijevanju sa snabdjevačem kojeg sami izaberu.

 

Isključenje s mreže

 

"Od 1. januara 2015. kupac iz kategorije domaćinstva i mali kupac koji ne izabere snabdjevača kvalifikovanih kupaca ima pravo da kupuje električnu energiju od javnog snabdjevača, to jeste da se snabdijeva električnom energijom standardnog kvaliteta po ekonomski opravdanim, lako i jasno uporedivim i transparentnim cijenama (univerzalna usluga)", navedeno je u odluci Državne regulatorne komisije za električnu energiju.

 

Unatoč tome, preduzeće Elektrokrajina Banja Luka apelovalo je na potrošače koji do sada nisu potpisali ugovor o snabdijevanju električnom energijom, da to što prije učine i izbjegnu nepotrebne sankcije. Portparol Elektrokrajine Banja Luka Predrag Klincov kazao je da je potpisivanje ugovora o snabdijevanju električnom energijom zakonska obaveza i da stoga ova kompanija ima pravo da potrošačima koji se o nju ogluše uskrati dalje snabdijevanje. Naveo je da je do kraja 2014. godine ugovore o snabdijevanju električnom energijom potpisalo oko 57 odsto krajnjih kupaca.

 

U izjavi za Oslobođenje Klincov je podsjetio da je rok za zaključivanje ugovora o snabdijevanju istekao 31. decembra prošle godine, a da uprava Elektrokrajine još nije donijela odluku o isključenju s mreže kupaca koji nisu potpisali ugovore, ostavljajući im tako "razumno vrijeme da to učine".

 

Murisa Marić, predstavnica Udruženja za zaštitu potrošača Don iz Prijedora, u izjavi za Oslobođenje istakla je da ni Elektrokrajina kao dio Elektroprivrede RS-a, kao ni druga zavisna preduzeća za distribuciju električne energije koja djeluju u sastavu javnih elektroprivrednih kompanija u BiH, nema pravo da kupcima nameće obavezu potpisivanja ugovora o snabdijevanju električnom energijom.

 

- Kao udruženje za zaštitu potrošača, ističemo da je ugovor koji je Elektrokrajina ponudila potrošačima jednostran, sa nejasno definisanim obavezama prodavca  električne energije i ne predstavlja izraz volje obje strane, istakla je Marić.

 

Prema njenim riječima, prijetnje korisnicima električne energije od Elektrokrajine da će ukoliko ne potpišu ugovor, biti isključeni s mreže, neutemeljene su sve dok kupac u skladu sa zakonom izvršava svoje obaveze.

 

- Umjesto da su javne kompanije za proizvodnju električne energije i nadležna ministarstva donijeli podzakonske akte kako bi se od 1. januara mogli realizovati uslovi za slobodno tržište električne energije, oni pokušavaju svoje kupce obezbijediti na osnovu prinude, što je nedopustivo, podvukla je Marić.

 

Teorija i praksa

 

Javne kompanije za proizvodnju i distribuciju električne energije na ovaj način koriste monopolistički položaj, u čemu im naruku svesrdno idu i same vlasti oba entiteta, upozoravaju predstavnici udruženja za zaštitu potrošača.

 

Naime, iako su bili u obavezi, ni ministarstva energetike RS-a i Federacije BiH, kao ni agencije za energetiku nisu sačinili podzakonske akte kojima bi u praksi zaživjelo slobodno tržište električne energije. Njihovo ponašanje sasvim je razumljivo, jer su elektroprivrede zapravo "zlatne koke" vlasti. Za interese građana i onako nikoga nije briga.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI