Ne trebaju vam skupi preparati

Stvarno 'pali': Evo na koje se načine garantovano možete riješiti peruti

Lifestyle 27.01.15, 15:32h

Stvarno 'pali': Evo na koje se načine garantovano možete riješiti peruti
Perut je mrtva stanica kože koje vaše vlasište izbacuje. No, jeste li znali da se osim u kosi perut može pojaviti i na vratu, iza ušiju, na nosu, bradi, obrvama?

 

Donosimo vam domaće recepte protiv peruti koji će vam pomoći pri uništavanju ove bijele napasti.

 

Većini ljudi je stvaranje peruti čest problem. Perut je mrtva stanica kože koje vaše vlasište izbacuje. No, jeste li znali da se osim u kosi perut može pojaviti i na vratu, iza ušiju, na nosu, bradi, obrvama?

 

Isprobajte ove domaće i prirodne recepte kako biste se riješili nastanka peruti.

 

Ukoliko kosu često perete s različitim preparatima, utoliko si povećavate šansu da vam se vlasište suši i iritira što omoguće nastanak peruti. Pripazite kod odabira šampona jer postoje različite vrste šampona za različite tipove kose. Opranu kosu odmah raščešljate kako bi prirodna ulja iz kose ravnomjerno rasporedili.

 

Donosimo vam domaće recepte protiv peruti koji će vam pomoći pri uništavanju ove bijele napasti.

 

Jogurt i crni biber

 

Pomiješajte dvije kašike crnog bibera u prahu. Zatim ovu smjesu utrljajte u kožu i nakon sat vremena isperite sa blagim šamponom.

 

Maslinovo ulje

 

Prije nego odete spavati kružnim pokretima nanesite mlako maslinovo ulje na tjeme. Isperite kosu s blagim šamponom u jutarnjim satima.

 

Limunov sok i kokosovo ulje

 

Pomiješajte jednu kašiku limunovog soka s pet kašika kokosovog ulja. Ostavite ovaj lijek na koži 20 do 30 minuta, a zatim operite sa šamponom.

 

Ocat

 

Tjeme možete masirati octom pet do sedam minuta. Jabukov ocat će vam pomoći da se oslobodite mrtvih stnica kože koje su odgovorne za začepljenje folikula što dovodi do nastanka prhuti.

 

Soda bikarbona

 

Dodajte jednu kašiku sode bikarbone u šampon kako bi uklonili perut.

 

Aloe vera

 

Primjena gela od aloe vere uklanja perut. Ostavite je da djeluje na tjemenu 15 minuta. Aloja obnavlja oštećenu kožu i bori se protiv peruti.

 

(Dnevno.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI